Политически лидери от цяла Европа заклеймиха както обявения за незаконен референдум в Каталуня, така и прекомерното според тях насилие, приложено от испанската полиция.

Кадри от сблъсъците в Барселона и други градове в автономната област обиколиха света. На тях се вижда как пазителите на реда влачат хора за косите, бият ги с палки и дори стрелят с гумени куршуми. Ранени са 761 души.

Ги Верхофстад - председател на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Европарламента, бе първият висш европейски политик, който коментира случващото се.

"Не искам да се меся във вътрешните работи на Испания, но абсолютно осъждам това, което се случи днес в Каталуня.

От една страна, сепаратистките партии проведоха т. нар. референдум, който бе забранен от Конституционния съд, като всички много добре знаеха, че участва само едно малцинство, тъй като 60 на сто от каталунците са против отделянето.

И от друга страна - дори когато се основава на съдебни решения - бе използвана прекомерна сила за спирането на това.

В Европейския съюз се опитваме да намерим решения чрез политически диалог и със зачитане на конституционния ред, както е залегнало в договорите, по-специално в член 4.

Пътят напред е само разрешаване чрез преговори, в които участват всички политически партии, включително опозицията в каталунския партамент, със зачитане на конситуционния и законовия ред в страната", написа Верхофстад в туитър.

Групата на Зелените и Европейския свободен алианс в Европейския парламент обаче подкрепи гласуващите на референдума и призова Еврокомисията към действие.

„Масовото полицейско насилие срещу мирните хора, опитващи се да гласуват, е голяма грешка на испанския премиер Мариано Рахой. Тя единствено ще влоши ситуацията. Независимо от резултата на днешния референдум и двете страни трябва да се върнат на масата за преговори. Това е политически проблем и трябва да бъде разрешен по политически начин, а не чрез сила“, пишат съпредседателите на Зелените/ЕСА Ска Келер и Филип Ламбертс в съвместно официално изявление.

Европейските правителства избягват да коментират пряко референдума, като изтъкват, че това е вътрешен за Испания въпрос. Някои политици обаче призоваха централното правителство в Мадрид и регионалните власти в Каталуня да започнат диалог, а полицейското насилие в областта да бъде прекратено.

„Насилието не може да бъде отговор! Ние осъждаме всички форми на насилие и потвърждаваме нашия призив за политически диалог“, заяви белгийският премиер Шарл Мишел.

От британското външно министерство изтъкват, че референдумът е въпрос, който е вътрешен за Испания, и настояват испанските закони и конституция да бъдат спазвани.

„Полицейското насилие срещу гражданите на Каталуня е шокиращо. Испанското правителство трябва да действа, за да сложи край на това. Призовавам Тереза Мей да се обърне пряко към Рахой да сложи край на полицейското насилие в Каталуня и да открие политическо решение за конституционната криза“, каза Джеръми Корбин - лидерът на опозиционната Лейбъристка партия във Великобритания.

„Ескалацията на събитията в Испания е притеснителна. Мадрид и Барселона незабавно трябва да деескалират положението и да започнат диалог“, смята бившият председател на Европарламента и настоящ лидер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц.

Позиция изрази и Никола Стърджън - лидерка на Шотландската национална партия (ШНП) и първи министър на Шотландия.

„Все по-загрижена съм от снимките, идващи от Каталуня. Независимо от гледната си точка относно независимостта, ние всички трябва да осъдим подобни сцени. Призовавам Испания да промени курса, преди някой да пострада сериозно. Оставете хората да гласуват на мира“, призова тя.

Правозащитниците от "Хюмън райтс уоч" остро нападнаха правителството в Мадрид:

„Въпреки че съдът в Испания отсъди, че референдума в Каталуня не трябва да се провежда, държавата има задължението да защитава правото на мирно събиране и свободно изразяване. Това се отнася поравно и за тези, които са против независимостта, и за тези, които я подкрепят. Където полицията използва сила, за да се правя с нарушенията на реда, тя трябва да бъде сигурна, че действията й са необходими и пропорционални.“