Депутатати от "Обединени патриоти" предлагат законопроект, който удължава срока за осребряване на лихвоточките и допуска плащането на местните данъци с тях, съобщиха от пресцентъра на НФСБ. 

Срокът за компенсация на притежателите на лихвоточки изтече през 2016 г., а 55 000 души у нас чакат те да им бъдат изплатени. 

Новото предложение предвижда до 2018 г. да се подават заявки, а до 2020 г. да започне изплащането. 

Освен като като платежен инструмент при местните данъци и такси, е предвидена възможността лихвоточките да бъдат наследявани, посочва Христиан Митев от НФСБ. 

В законопроекта е предвидено всяка година от държавния бюджет да се заделят 20 млн. лв., за да бъдат изплащани компенсаторните средства. 

Лихвоточките са наследник на жилищноспестовните влогове, които до 1990 г. са внасяни в Държавната спестовна каса (б.р. - сега Банка ДСК).

В подобни сметки хората събираха пари, за да могат да купят апартамент от държавния или общинския фонд, когато им дойде редът.

След промените тези пари бяха преобразувани в лихвоточки, като номиналът им беше умножен с коефициент между 15 и 20. Например, ако през 80-те години на миналия век някой е спестил 10 000 лв., разполага с до 200 000 лихвоточки.