Приемам номинацията за председател на БСП. Ще участвам в това състезание и обратно на някои слухове ще участвам докрай”.

Това съобщи на пресконференция червената депутатка Корнелия Нинова, предаде „Фокус“.

Досега потвърждение, че ще участват в надпреварата са дали икономическият министър Драгомир Стойнев и зам.-председателката на парламента Мая Манолова.

Ако бъдела избрана за председател на БСП, Нинова щяла да направи три основни неща:

„Ще поставя въпроса за промяната вътре в БСП и ще я осъществя, ще поставя на друга основа коалиционните отношения и ще бъда инициатор на разговори със всички политически и граждански структури и институции в държавата по четири въпроса, които намирам за изключително важни за България и за българите”.

В коментар за ситуацията в червените редици Нинова акцентира върху „идейната чистота на партията, организационната програма, кадрите, стилът на партията и работата в коалиции.”

Тя щяла да заложи на интересите, които представлява партията, на характера на социалната държава и има ли тя място в съвременните пазарни отношения, на автентичния патриотизъм и българщина, категорично лява политика и същност изразени в конкретни мерки. Държала и на „ясен предварително начертан компромис, до който може да се стига при реализирането на тази лява политика”.

Нинова обещава да обърне напълно „конструкцията, по която сега работи БСП” - щяла да работи за намаляване на прекалената тежест, която има централният апарат, като ще я насочи към местните структури. Идеите трябвало да идват отдолу, от хората, а не да им бъдат налагани.

“По-голяма част от субсидията на партията да отива в местните структури, за да обезпечи работата им, местните структури да изграждат и реализират кадрите, а не централата да им спуска такива”, обясни Нинова.

Тя обещава, че категорично ще се разграничи от кариеристи и ласкатели, а ще търси „професионалисти и естествени авторитети в обществото”. Искала да изгради „едно цяло младо поколение в БСП политици, които да са управленско, политически грамотни патриоти без да ги противопоставям на старото поколение”.

Нинова обещава още „да се спре с високомерието, с пропастта, която има между нас и между хората”. Коментирайки коалициите, кандидатката заяви, че отдавна съществуващият казус дали форматът “Коалиция за България” е изчерпан ще бъде разгледан от нея, ако бъде избрана за председател само след вътрешнопартийно допитване.

Нинова е готова да инициира и разговори между всички политически сили по четири важни въпроса: демография, здравеопазване, образование и земеделие.