Правителството е заделило 700 млн. лв. повече за заплати в следващия бюджет, но до две седмици ще стане ясно какво ще е увеличението на възнагражденията в сектор сигурност, който обхваща полицаи, пожарникари и служителите в армията.

Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов по време на извънредна пресконференция на ГЕРБ в партийната централа.

Окончателният проект на бюджета за 2018 г. трябва да бъде внесен в Народното събрание до края на месеца и тогава всички числа ще бъдат ясни.

"Във всички сфери повишението е с различен размер, но средно е близо 10 на сто. Добрата новина е, че увеличението на учителските заплати вече дава резултат", коментира Горанов и посочи, че  химици, биолози и други специалисти от научните институти ги напускат и влизат в българското училище. 

"Ръст ще има и в системата на здравеопазването. Има планирано увеличение на заплатите на полицаите, дайте ни време", уточни министърът, като допълни, че не иска да оповестява числа, преди да е разговарял с вътрешния министър Валентин Радев.

"Следващата година се очертава също да бъде добра за икономиката ни, доходите сега растат с двуцифрени темпове, расте и потреблението. Всичко това безспорно дразни нашите опоненти", констатира Горанов.

Според  есенната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите икономическият растеж ще достигне 4% в края на тази година, а през идните три ще крепи нивото с около 3,9 на сто. 

Горанов изброи и постиженията на властта до този момент - в това число по-високите доходи и в частната сфера, възможността следващият бюджет да е с още по-нисък дефицит и вероятността за достигане на 100 млрд. лв. БВП за тази година.