"В авторитарна партия е време лидерът да поеме отговорността за грешките." Така Радан Кънев коментира скандала с реплики на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиера Валери Симеонов по време на гостуване в сутрешния блок на Нова тв, в които се съдържаха намеци и заплахи към водещия Виктор Николаев.

По-късно двамата политици - след бурния негативен обществен натиск, се опитаха да разяснят, че не са били правилно разбрани.

В събота Симеонов, коалиционен партньор на ГЕРБ във властта, отиде още по-далече - почувства се лично засегнат и пусна ултиматум към медиите през сайта и имейла на Министерския съвет, в който настоява „незабавно да получи извинения от NOVA, bTV, БНТ и БНР”, защото в противен случай „ще защити правата си по съдебен път”. ГЕРБ обаче се разграничиха от думите му. 

„Хора като Антон Тодоров има много във властта. Байганьовщината е важен елемент на българската политика. Всеки един отделен депутат на ГЕРБ е там само по една причина – че лидерът е гарантирал за него, че партийната машина за Цветанов работи за него. Не могат днес да кажат - случват се грешки. Грешки могат да се случат в демократична партия, а не в авторитарна. Лично лидерът носи отговорността за тях и да вземе да я поеме, като отстрани такива депутати и покаже, че има власт”, заяви Радан Кънев.

Според него публикуването на текста на Сименов на сайта на МС трябва да има обяснение.

Попадането на този текст в сайта на Министерския съвет трябва да има обяснение. Моята тревога е, че тук става въпрос за една обща нервност на властта. Управляващите са объркани, че нямат верен ход заради всички скандали с роднински назначения”, коментира Радан Кънев.

„Скандалът „Кумгейт” започна вътре в ГЕРБ и очевидно ще завърши там. По средата БСП подвикват. Тези подвиквания са опит да се демонстрира опозиция”, допълни той.

По думите му заради безконтролния характер на властта и впечатлението, че няма алтернатива, личната отговорност на Борисов е огромна.

На въпрос дали са готови отново да бъдат част от подобно управление, на "такъв трик" (с препратка  към изказване на Божидар Лукарски от изборната нощ на предишните парламентарни избори-б.р.), Кънев отговори:

"Никога не сме били готови на трик, не сме искали този модел на политика, бяхме въвлечени в него и носим своите отговорности.

Това е причината в момента да не съм председател, но съм убеден, че целият Политически съвет на "Нова република" и новото ръководство няма да се подхлъзнат по тази плоскост.

Властта е само средство. Целта на политиката е хората да живеят по-добре, но в среда на натиск, корупция и шуробаджанащина това няма как да се случи", каза бившият председател на ДСБ.

Радан Кънев коментира и напрежението между управляващите от ГЕРБ и президента Румен Радев.

"Румен Радев трябва да е конституционен коректив, не опозиция на управляващите", обясни той. Според Кънев това било добре демонстрирано в случая с отказа на държавния глава да подпише указ за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд с аргумента, че изборът трябва да бъде направен от новия Висш съдебен съвет.

"Това беше добре демонстрирано в случая с Чолаков", коментира десният политик. Той обаче веднага препрати към външнополитическото поведение на президента и го разкритикува.

"Не бих могъл да одобрявам голяма част от стъпките му, признак на висша политичаска неопитност е да изтърсиш в Полша, че трябва да паднат санкциите срещу Русия", каза той.

Според него обаче трябва да се разсее и друг налагано мение, че "Борисов е някаква външнополитическа звезда в последния месец". Той определи четворната среща във Варна (между българския, румънския, гръцкия премиер и сръбския президент) като "унижение, каквото не бива да се случва".

"Той (Борисов - б.р.) реши да организира среща, на която да не стане нито дума за Македония, а всеки да си преследва своя дневен ред. Защо там се появи сръбският лидер на държава извън ЕС, а не се появи Заев (Зоран Заев - премиер на Македония, б.р.). Така ние признаваме, че македонската политика се ръководи от Белград, а режимът на Заев има нужда от подкрепа", смята Радан Кънев.

"Корупцията в България се толерира. Когато се толерира, може да има не една, две, три агенции", смята той по повод предложението за създаване на специален  антикорупционен орган.

Създаването на подобна агенция се опитва според Кънев да прикрие този факт. "Корупцията е престъпление, а агенцията за борба с престъпленията се нарича прокуратура. Но прокуратурата не работи", аргументира се той.