"Държавата се намира във фактическа политическа криза. Стабилността, която уж е приоритет на управлението, е видимо разклатена от напрежения вътре във властта. На политическите кризи трябва политически отговор - Бойко Борисов и Министерският съвет да поискат вот на доверие от Народното събрание".  

Това заяви лидерът на ДСБ Атанас Атанасов малко след като се разбра, че заради "международни ангажименти" и "липса на кворум" заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) се е провалило - не са взети никакви решения и ще има второ издание след седмица. Той припомни публични и не дотам публични скандали, в които управлението скача един след друг  - НДК-гейт, Суджук-гейт, Кумгейт, напрежението с оръжейните заводи, отнетия допуск до тайни на представителя на Бюрото за контрол на СРС Георги Гатев и т. н. По думите му всеки от скандалите е продуциран в рамките на самата власт, затова премиерът трябва да препотвърди управлението си чрез вот в парламента.

"Това е смешно. КСНС е консултативен орган, в него не се гласува, за да се търси кворум. Но начинът, по който е проведен днес, показва абсолютна липса на политическа култура. Политически казано - налице е невъзможност институциите да работят заедно", обясни Атанасов. 

Случилото се и отношенията между персони и институции покрай напрежението между ГЕРБ и президента Атанасов описа така: "Бойко Борисов и компания се правят на обидени, БСП се опитва да се качи на рейтинга на Румен Радев, а самият той явно още не е съвсем наясно с конституцията" по отношение на работата на КСНС. 

На въпрос какво очаква да последва от евентуален вот на доверие, Атанасов заяви, че това е институционалният механизъм за политически отговор при криза. По думите му ако Борисов поиска вот на доверие от пармамента и гласуването е тайно, а не явно, можело и да има изненади. Важното обаче не е това, а да се проведе дискусия за управлението на страната. Той заяви още, че системните скандали са резултат от модела на управление "Борисов" - еднолично и в полза на тесен кръг приятели на премиера. 

Попитан за конкретната тема на КСНС - така нареченото антикорупционно законодателство, Атанасов заяви: 

"Ако можеше корупция да се пребори просто със закон - досега да я няма. Колко закони се приеха, 11 са органите, които уж се борят с корупцията. За борба с корупцията трябва на първо място политичека воля. И независими хора. Затова и предлагахме независим прокурор, който да разследва корупцията по висшите етажи, който да има и свободата да разследна колегите си и главния прокурор. Каквото и да се разследва, в крайна сметка прокуратурата е тази, която внася обвинения в съда. Неспособността на прокуратурата е основен проблем в борбата с корупцията."

На въпрос при наличие на политическа криза какво би станало с българското председателство на Съвета на ЕС догодина, Атанасов заяви, че темата е интересна, доколкото и премиер, и президент говорят само за санкциите срещу Русия и тяхната отмяна. 

"По тази тема са абсолютно обединени. Иначе твърдят, че са във война."

Според Радан Кънев при настоящата кондиция на Министерския съвет и управлението председателството може повече да навреди, отколкото да помогне за международния имидж на страната.