През декември се навършват 30 години от подписването на съветско-американския Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег. Той постави началото на процеса на радикално съкращаване на ядрените арсенали, който продължи с подписването през 1991 и 2010 г. на договори за съкращаване на стратегическите оръжия и оперативно-тактическите ядрени оръжия.

За мащабите на започналия през 1987 г. процес говори фактът, че когато Русия и САЩ през 2015 г. се отчитаха пред Конференцията по изпълнението на договора за неразпространение, 80 на сто от натрупаното в годините на Студената война ядрено оръжие бе бракувано и унищожено. Още един важен факт е това, че въпреки сериозното влошаване на двустранните отношения напоследък страните изпълняват условията на договорите за стратегическите оръжия.

ТРЪМП

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег днес е застрашен. Той стана най-слабото звено в системата за ограничаване и ликвидиране на оръжията за масово унищожаване. И от двете страни звучат призиви за анулиране на това споразумение.

Какво всъщност се случва, къде е проблемът и какво да правим?

И двете страни повдигат въпроса за спазването на договора и се обвиняват взаимно в нарушаване и неизпълнение на ключовите му точки. Погледнато отстрани и без пълния обем на информацията, тези обвинения са трудни за оценка. Но е ясно едно - в този проблем има както политически, така и технически аспект. И само политическите ръководители могат да предприемат стъпки за неговото разрешаване.

Затова се обръщам към президентите на Русия и САЩ.

Отношенията между двете страни се намират в остра криза. От нея трябва да се търси изход. За това има едно изпитано средство - диалогът, основаващ се на взаимно уважение.

Да пробиеш пречките от двете страни няма да бъде лесно. Но воденето на диалог преди 30 години също не бе леко. Този диалог си имаше своите критици и хулители, опитващи се да го сринат.

В крайна сметка решаваща стана политическата воля на ръководителите на двете държави. Същото е необходимо и днес. Именно това гражданите на нашите страни и хората от цял свят очакват от президентите на Русия и САЩ.

Призовавам Русия и САЩ да подготвят и проведат в пълен формат руско-американска среща на високо равнище по целия комплекс от въпроси. Ненормално е, когато президентите на водещите ядрени държави се срещат само на международни мероприятия. Надявам се, че процесът на подготовката за съответната среща вече е в ход.

Мисля, че в центъра на вниманието на такава среща трябва да бъдат проблемите с ликвидирането на ядрените оръжия и укрепването на стратегическата стабилност. Та ако системата за ограничаване на ядрените оръжия рухне (а именно до това може да доведе крах на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег), преките и косвените последици ще бъдат катастрофални.

Колкото по-близо до границите се разполага това ядрено оръжие, толкова по-опасно става то. Остава по-малко време за вземане на решения и се увеличава рискът от катастрофална грешка. А какво ще се случи с Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО), ако надпреварата в ядреното въоръжаване бъде подновена? Страхувам се, че той ще бъде разрушен.

На ако спасим Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, това ще се превърне в мощно послание към целия свят, че най-големите ядрени страни разбират своята отговорност, сериозно се отнасят към задълженията си. Всички ще въздъхнат с облекчение, а отношенията между Русия и САЩ най-после ще помръднат от мъртвата точка.

Убеден съм, че подготовката на съвмесно президентско комюнике за решимостта на двете страни да спазват Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег е реалистична цел. Същевременно ще могат да се решават техническите въпроси. С тази цел в рамките на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег може да поднови работата си съвместната контролна комисия. Убеден съм, че с получаването на подтикващ стимул от двамата президенти генералите и дипломатите ще могат да стигнат до споразумение.

Живеем в неспокоен свят. Особена тревога предизвиква това, че отношенията между най-големите ядрени държави, каквито са Русия и САЩ, станаха сериозен източник на напрежение и заложници на вътрешната политика. Време е да се върнем към здравия смисъл. Убеден съм, че дори заклетите противници на нормализирането на руско-американските отношения няма да посмеят да възразят на двамата президенти. Тези критици нямат сериозни аргументи, тъй като самият факт, че Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег действа в продължение на 30 години, доказва, че той служи на интересите на сигурността на двете страни и целия свят.

Във всяко начинание е важно да бъде направена първата крачка. През 1987 г. първата крачка в трудния, но изключително важен процес за спасяването на света от ядреното оръжие стана Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег. Днес се сблъскваме с двойно предизвикателство. Трябва да предотвратим разпадането на системата на ядрените споразумения и да спрем отрицателните тенденции в руско-американските отношения. Дойде време да бъде направена първата крачка.

-------------

* Михаил Горбачов е последният ръководител на СССР. На власт е от 1985 до 1991 г. Статията м е публикувана във вестниците "Вашингтон пост" и "Российская газета". Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.