Двама лидери на сепаратистите в Каталуня бяха арестувани късно снощи по заповед на испанския Върховен съд, предаде АФП.

Жорди Санчес е лидер на организацията Каталунско национално събрание (КНС), а Жорди Куишар - на "Оминум културал". Според прокуратурата двамата съименници изиграли ключова роля в планирането и подготовката на референдума за независимост на автономната област на 1 октомври, обявен за незаконен от испанското правосъдие.

Вчера Санчес и Куишар се явиха за втори път пред специалния съд за в Мадрид за дела, свързани с националната сигурност. Те са обвинени в противодържавна дейност, тъй като на 20 септември свикали и насърчили протестиращи, които в продължение на няколко часа попречили на служители на националната полиция да обискират офиси на каталунското регионално правителство в Барселона. Сепаратистките лидери бяха пратени в мадридския затвор "Сото де Реал".

Съобщението за ареста на Санчес и Куишар бе посрещнато по улиците на Барселона с удряне по тенджери и тигани, свирене на автомобилни клаксони и оглушителен шум. Оглавяваните от двамата организации призоваха хората в Каталуня да спрат работа днес по обяд, за да протестират срещу арестите.

Каталунският премиер Карлес Пучдемон заяви, че арестуването на двамата лидери е "много лоша новина".

"Те се опитват да хвърлят в затвора идеи, но това засилва стремежа към свобода", написа той в туитър.

"Държавата си играе на провокации, но хората не им се поддават", каза говорителят на регионалното правителство Жорди Туруй.

Председателката на каталунския регионален парламент Карме Форкадей настоя Санчес и Куишар да се върнат у дома и нарече неоправдано задържането на мирни лидери.

Напрежението в Испания се покачва с всеки изминат ден. На 19 октомври изтича ултиматумът, даден от централното правителство в Мадрид на Печдумон. Дотогава той трябва да се откаже от стремежа към независимост на Каталуня. В противен случай испанският премиер Мариано Рахой заплашва да задейства член 155 от испанската конституция. Той дава право на временно суспендиране на автономията на Каталуня, като управлението бъде поето от централното правителство. Вчера социалистите, които са главната опозиционна сила в испанския парламент, подкрепиха крайната мярка.