Турският писател Орхан Памук обяви, че "не може да живее политически в Истанбул повече" и разказа за своето разочарование и яд от промените, които стават в мегаполиса през последните 15 години. Памук даде интервю за литературната притурка на италианския вестник "Ла Стампа".

"Не харесвам сегашното състояние на Истанбул, моите спомени са унищожени там", казва носителят на Нобелова награда за литература.

Според него днес Истанбул е "по-богат, но по-малко свободен град. Архитектурата и икономиката се промениха. Старите къщи, които харесвах, са разрушени", обяснява той в материала, който е озаглавен "Убиха онзи Истанбул, който обичах".

"Събирам стари снимки от Истанбул от години. Не знам защо го правя. Може би те са единственото нещо, което ми напомня за онези времена. Това е да си човек. Да разрушиш всичко и после да изпитваш носталгия. Но сега и носталгията се оказа грешна по политически причини", продължава Памук.

Писателят прекарва по-голямата част от времето си в Ню Йорк и преподава в Колумбийския университет. Затова и обявява, че Западът "вече не е мистерия за мен".

"Често живея на Запад, но Истанбул си остава моят дом. Къщата ви може да мине през ремонт и обновление, но това все още е вашата къща. Но не мога да живея там политически. Да си припомним, че 50 на сто от хората в Истанбул гласуваха против президента Режбеп Таийп Ердоган на последните избори. Не съм единственият, който мисли по този начин", обяснява писателят.

Памук споделя, че завижда на западните писатели, тъй като на тях не им задават прекъснато политически въпроси.

"Когато ги интервюират, рядко първият въпрос е за политическата обстановка в страната им. Обикновено ги питат за съдържанието на книгите им", казва Памук. После обаче добавя, че той трябва да отговаря на такива въпроси, защото се чувства отговорен.

"Заради тези интервюта се превърнах в политически писател. Отначало колегите ми ме критикуваха, защото не се интересувах от тези проблеми. Единственото нещо, което исках, беше да разказвам историите си", продължава световноизвестният романист.

"Силно вярвам, че мястото на Турция е на Запад. Израснах с тази вяра. Получих светско, буржоазно възпитание. Днес има малко свобода на мисълта в Истанбул и това ме прави тъжен и яростен", добавя той.

Интервюто е по повод новото италианско издание на книгата на Памук Istanbul: Hatıralar ve Şehir ("Истанбул"). То включва много снимки и картички от Истанбул.