Турското правителство започна разследване на публиката на истанбулския гранд "Галатасарай" заради издигане на огромен плакат, посланието в който се свързва с опита за държавен преврат през миналата година.

В неделя, по време на голямото дерби срещу "Фенербахче" (0:0), най-отявлените фенове на "сараите" разпънаха транспарант със снимка на филмовия герой Роки и надписа "Стани. Те изглеждат големи, защото си коленичил".

Проправителствените медии в южната ни съседка направиха връзка между посланието и живеещия в САЩ Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвини за събитията от 2016-а.

 Според в. "Таквим" надписът бил вдъхновен от реч на Гюлен, в която той рецитира поема, завършваща с думите "Стани, Сакария" - призив към северозападната турска провинция.

Министър-председателят Бинали Йълдъръм е разпоредил на следствените органи да се заемат с произхода на плаката, твърди турската преса.

Самият мач завърши 0:0 и до момента тема №1 беше удареният с кенче от трибуните страничен съдия. 

"Галатасарай" реагира с декларация, в която се казва, че обвиненията са безпочвени и целят да дескридитират клуба. Същият постер е използван и през месец май. Най-титулуваният отбор на Турция заявява, че няма да остане безучастен и ще води съдебни битки с всеки, който го свързва "една отвратителна терористична организация".

Около 50 000 души в страната са в затвора или срещу тях текат дела заради връзки с опита за преврат. Други 150 000 са уволнени или понижени в публичния и частния сектор.