Бившият съветник на вече бившия турски президент Абдула Гюл - Ахмет Север реши да припомни годините като „соросоид” на сегашния държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от вестник „Джумхуриет".

Преди това Ердоган нарече задържания правозащитник Осман Кавала „турския Сорос”.

Осман Кавала бе задържан… Пригласящите медии излязоха както винаги с еднакви гръмки заглавия: „Червеният Сорос е зад решетките…” Самият президент Ердоган на заседание на неговата парламентарна група сложи етикет на Осман Кавала като „турския Сорос”, пише Север в своя позиция във вестника, препубликувана от агенция "Фокус".

„Задържаш някого по повод връзки с т. нар. Терористична организация на гюленистите/Паралелна държавна структура (ФЕТО/ПДС). Веднага ставаш цел и обект на нападение на „красивите и умните”. Видите ли, „той бил представител на НПО, медиен човек, добър и съвестен гражданин”. На така наречения представител на НПО обаче се появи и лъсна по площадите същността на неговата личност като „турския Сорос”; станаха ясни и връзките му. Вие кого и с какво се опитвате да преметнете и погълнете?” , припомня той думите на турския президент.

И продължава с припомнянето, като се връща повече от 10 години назад - през 2003 г.

Г-н Ердоган, сега нека да споменем малко и за вашите връзки със Сорос. Годината е 2003-та, месецът – януари. Мястото - Давос. Там проведохте една среща с Джордж Сорос и поискахте помощ с думите: „Отвореното общество в Турция сме ние. Нас ни подкрепете…”

И Сорос ви подкрепи…

По инициатива на фондация „Отворено общество” в Турция беше създадена една Независима комисия за Турция… В нея влязоха уважавани европейски политици като бившия президент на Финландия Марти Ахтисаари, бившия министър-председател на Франция Мишел Рокар, бившия външен министър на Холандия Ханс ван ден Брук, бившата министърка на европейската политика и международната търговия на Италия Ема Бонин. По онова време основната задача беше да започнат преговорите за пълноправно членство в ЕС. В Турция Меджлисът задъхано приемаше един след друг пакети от реформи. Членовете на Независимата комисия за Турция правеха совалки между европейските столици и лобираха в полза на Турция. А вие посрещахте тези членове на комисията в Анкара на червения килим.

А пък близкият ви приятел Джан Пекер стана председател на фондацията „Отворено общество” в Турция… И ви докладваше за посланията на Сорос. През този период бяхте много доволен от тази дейност и от подкрепата на Сорос, за които сега използвате по отношение на Осман Кавала унизителния израз „свързан със Сорос”… ", пише Ахмед Север.

Междувременно Джан Пекер разказва за живота си на Фатих Вурал и спомените му са публикувани в книгата „Няма да гледаме назад”, излязла през 2013 година. В нея той свидетелства, че дъщерята на Ердоган – Сюмейе Ердоган, е била на стаж с покровителството, подкрепата и издръжката именно на Сорос.

"Да не се разбира погрешно. Това сътрудничество беше много правилна стъпка и имаше много голям принос за започване на преговорите за членство с ЕС. Членовете на комисията не вземаха пари; покривани бяха само техните разходи за пътуване, настаняване и храна, и то от страна на фондацията на Сорос.

 Погрешното и неприемливото е нещо друго. Същият този Ердоган, който в миналото молеше и получаваше подкрепата на Сорос, сега се нахвърля на Осман Кавала и сипе обвинения: „Излязоха наяве връзките на лицето, наричано „турския Сорос”, обяснява още бившият съветник.