Част от оперативните самолети, с които разполагат летците в авиобаза "Граф Игнатиево", са с остатъчен летателен ресурс от едва няколко часа и това е ограничило нальота на пилотите. Самите те не са знаели защо доставените по договор с руския производител на МиГ 10 двигателя за изтребителите не се монтират, нито за проблемите с документацията и липсата на датчици за масло в част от тях. 

Това се разбра от изложението на зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов пред парламентарната комисия по отбрана. Той и представители на професионалното ръководство на армията бяха изслушани, за да представят причините за отказа на пилоти да провеждат тренировъчни полети. По думите на Запрянов липсата на достатъчно информация е повлияла на летците, а това е "дисциплинарен проблем от гледна точка на координацията на информацията между различните структури", съобщи БНР. Както се подразбра - не от страна на пилотите, а от страна на командването им.

Преди ден критика към командването и въпроси към командира на "Граф Игнатиево" ген. Иван Лалов отправи депутатът от ГЕРБ и член на комисията по отбрана Емил Христов. Към летците и поведението им негативни коментари имаше от вицепремиера Валери Симеонов, а преди това от бившия министър Николай Ненчев.

Днес стана ясно, че за проблема с датчиците например не е знаел и самият ген. Лалов.

По време на заседанието на комисията стана ясно, че тренировъчни полети не е имало и днес, а с летците се води наземна подготовка и се работи за преодоляване на несигурността им. За пореден път бе подчертано дебело, че военните дежурства за охрана на въздушното пространство се изпълняват. 
 

Министерството на отбраната не е и институцията, сезирала военната прокуратура в Пловдив за отказа на пилотите да осъществят тренировка, увери Запрянов. Няма писмен документ министърът да е сезирал нито прокуратурата, нито "Военна полиция". Обвинението обаче може да се самосезира по информация от "Военна полиция". Не стана ясно кой и дали някой е сезирал последните.

 
От военното министерство никой не си е позволил да обвинява пилотите, разказаха депутати. Двама от тях - бивши летци и началници на отбраната - Константин Попов от ГЕРБ и Симеон Симеонов от ДПС, защитиха пилотите и призоваха за уважение към тях и работата им.