Лидерът на Движение "Да, България" Христо Иванов коментира на личния си профил във фейсбук изказването на еврокомисар Вера Йоурова по повод разминаванията между българската действителност и това, което говори главният прокурор Сотир Цацаров.

Според Иванов Цацаров е полагал големи усилия да развие отношения с Йоурова. Той обаче смята, че нейните изказвания са заради настоятелните искания на България за премахване на мониторинга на ЕК по отношение на правосъдието и вътрешния ред.

Ето какво написа Иванов:

"Още от серията "Времето показа кой е прав": Цацаров полагаше големи усилия да развие отношения с Йоурова. В Генералния секретариат, който отговаря за Мониторинга, често нямаха особено желание да го приемат и да участват в неговите PR сценки на тема "каза главният прокурор от Брюксел" и той се срещаше с комисарката по правосъдие. Тя няма пряко отношение към мониторинга (заради една история с Франко Фратини* и аналогични БГ представители на Боровец), но ѝ е полезно да си осигурява подкрепата на България за досиетата, които са неин приоритет. Та, Цацаров ѝ изтърка килимчето пред кабинета, идваше да виси и чака за срещи с нея в почивките между заседанията на съвета по правосъдие... И сега - това.

Подозирам, че тази нейна откровеност не е плод на някакви внезапни "съмнения" - имам преки наблюдения, че тя не е имала никакви съмнения за какво става дума у нас. Вероятно, госпожата е станала обект на прекалено настоятелно ухажване на тема "подкрепете премахване на мониторинга" или "да намерим достойна позиция в бъдещата Европейска прокуратура за г-н Цацаров" и сигнализира, че не иска да я вкарват в подобни сценарии. Институционални спомени за Боровец..."

* Бел. ред. Като еврокомисар по правосъдието Франко Фратини беше сериозно критикуван, че през февруари 2007 г. (по времето на правителството на Тройната коалиция) е ходил на ски с българския вътрешен министър Румен Петков, вместо да притиска властите в България да се заемат със сериозната корупция.

Малко по-късно пред бТВ Иванов коментира антикорупционното законодателство, което в момента се подготвя от управляващите. Той изтъкна, че антикорупционният орган в една държава е прокуратурата, защото именно тя вкарва хора в затвора.

"Ние имаме нужда от реформирана, демократична, отчетна прокуратура, която да се бори с корупцията. Това е реформата, за която аз настоявах. Политическата воля за борба с корупцията започва с реформа в прокуратурата. Това е органът, който вкарва хора в затвора.  Всичко, което се прави, е да се заобикаля темата с прокуратурата и да се правят имитации и еквилибристики", каза Иванов.

Той коментира и перспективите за обединение на "Да, България" с ДСБ и други партии. Според Иванов целта е да се създаде ясна демократична алтернатива на сегашния модел на управление.

"Публичната власт се упражнява по непубличен начин, гарантира корупция. В бюджета миналото ще изяде бъдещето", каза Иванов.

Той каза, че обединението няма да бъде еднократен акт и лесен процес. В момента партиите маркирали общо политическо съдържание и позиция.

Иванов каза още, че СДС в момента не е част от тези разговори, защото все още е член на Реформаторския блок. А именно при управлението на ГЕРБ и Реформаторския блок "Пеевски се разрасна като гъба". Иванов все пак поясни, че процесът тепърва ще се развива и за никого вратата не е затворена. Имало обаче конкретна политическа оферта - конфронтация със сегашния модел.

"С хора, които обслужват модела, малко трудно ще ни се получи", каза Иванов.

Според него законът за КТБ, внесен от Делян Пеевски и депутати от ДПС е  просто следващият опит да се придобие "Дунарит".