ЕС ще контактува единствено с Испания.

Това стана ясно от изявление на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск веднага след обявяването на независимостта на Каталуня.

Туск беше първият световен лидер, който реагира на случилото се в петък.

"За ЕС нищо не се променя. Испания остава единственият наш събеседник. Надявам се, че испанското правителство предпочита силата на аргумента, а не аргумента на силата", написа той в туитър.

 

Малко по-късно последва отговор от каталунския премиер Карлес Пучдемон, също в туитър:

„Както знаете, ние, каталунците, винаги предпочитаме силата на аргументите."

 

 

Същото като Туск заяви и френският президент Еманюел Макрон. Той увери, че ще разговаря единствено с Мариано Рахой, но допълни, че ситуацията в Каталуня е вътрешен проблем на Испания.

Германия не признава декларацията за едностранно обявяване на независимост, приета от парламента на Каталуня, се казва в изявление на правителствения говорител Щефен Зайберт. Берлин подкрепя ясната позиция на испанския премиер Мариано Рахой в защита на конституционния ред.

"Суверенитетът и териториалната цялост на Испания са и остават ненакърними", отбелязва Зайберт.

Европейската комисия няма да излезе с нов коментар за Каталуня, предаде Ройтерс.

"Няма какво да добавим към това, което вече сме казали на редовния обеден брифинг за журналисти", заяви говорителката на ЕК, българката Мина Андреева.

На брифинга тя припомни на журналистите предишните коментари на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който неколкократно заяви, че дебатът за Каталуня е вътрешен въпрос на Испания.

Еврокомисията обаче обяви референдума в автономната област на 1 октомври за незаконен. Освен това ЕК неведнъж предупреди, че отцепване от Испания ще доведе до автоматично напускане на ЕС. След което новата държава ще трябва да започне преговори за членство от нулата.

"ЕС няма нужда от нови разделения", заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Той допълни, че ЕК няма да се меси в спора между централните испански и каталунските регионални власти. Това е вътрешна работа на Испания, с която се занимава правителството на Мариано Рахой.

Същевременно Юнкер изтъкна, че "не би искал утре ЕС да се състои от 95 страни членки".

"Обявяването на независимост, прието днес от каталунския парламент, е в противоречие с правовата държава, испанската конституция и автономния статут на Каталуня, които са част от законовата уредба на ЕС. Никой в ЕС няма да признае тази декларация. повече от всякога е необходимо възстановяване на законността като основа за диалог с цел гарантиране на свободите и правата на всички граждани на Каталуня", написа председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

България подкрепя неделима Испания

"България зачита конституционния ред на Кралство Испания, върховенството на закона и принципите на правовата държава като основни ценности на ЕС и на всички негови държави-членки. Подкрепяме запазването на териториалната цялост и държавния суверенитет на Испания, която е наш стратегически партньор и съюзник. Едностранното обявяване на независимост на Каталуня не отговаря на условията за легитимност и нарушава принципите на правовата държава, както е видно от решенията на Конституционния съд на Кралство Испания. Изразяваме загриженост от възможна ескалация на напрежението в Каталуня", се казва в изявление на българското външно министерство.

От ведомството призовават всички власти в Испания към конструктивен диалог, отговорност и уважение към законността с цел защита на стабилността, единството и сигурността на гражданите.

"Стабилността и просперитетът на приятелска Испания са важни за България, за ЕС и за гражданите на Европа", изтъкват от МВнР.

Привечер реагира и белгийският премиер Шарл Мишел:

"Една политическа криза може да бъзде разрешена само чрез диалог. Призоваваме за мирно решение със спазване на националните и международните закони."

На което Пучдемон отговори:

"Диалогът е и винаги ще бъде нашият избор за разрешаване на политическите ситуации и постигане на мирни решения."

САЩ открито подкрепиха действията на правителството в Мадрид.

"Каталуня е съставна част от Испания и САЩ подкрепят конституционните мерки на испанското правителство Испания да бъде запазена силна и единна", заяви Хедър Ноърт, говорителката на Държавния департамент.

По-късно Пучдемон отново се обади в туитър, този път на родния си каталунски език.

"Каталуня е и ще бъде земя на свободата. В служба на хората. В трудни и радостни мигове. Сега - повече от всякога", написа той.

 

Украйна и Кипър, част от чиито територии са окупирани, също подкрепиха Испания.

Привърженици на независимостта на Каталуня използваха като мотив за действията на Карлес Пучдемон окървавените протести на Киевския Майдан. Украинският външен министър Павло Климкин обаче бе непоколебим:

"Подкрепяме стъпките на Испания за разрешаване на кризата съгласно конституцията и със спазване на закона и правата на висчки граждани", заяви той.

"Кипър не признава едностранното обявяване на независимост на Каталуня. Подкрепяме твърдо Испания и европейския законов ред", се казва в декларация на правителството в Никозия.