Реплика по реплика лидерката на червените Корнелия Нинова коментира всички критики към нея от опонентите й вътре в партията. Председателката на БСП говори пред делегатите от извънредния 49-и конгрес на Столетницата днес.

Според нея партията е членската маса, а не ръководството, и попита над 600-те делегати дали БСП се разцепва по места.

"Ако да, кажете по каква линия, ако не, информирайте ни от чие име 9 души, наши другари, изразяват публично такива позиции. Събрахте ли се на общински съвети, областни съвети, изразихте ли мнение, че партията се разцепва? Упълномощихте ли ги да заявят това публично пред медиите, или те говорят от свое име?"

Тя подчерта, че винаги е уважавала личното мнение, и сега има възможност да се чуят различни съждения. Но вместо диалог има опит за бламиране на лидера, който всъщност не е насочен към нея като личност, а към посоката, която партията е поела.

"Ще използвам много строги цитати: "Промяната в БСП се изразява в отстрелване на неудобните, отрязване клоните на дървото на силните фигури, които не са депутати". Укорявате лидера, или оспорвате решение на този конгрес от февруари?"

Става дума за добавката към устава, която забрани представители на партията, изкарали повече от три мандата като депутати, да се кандидатират за четвърти. Част от вас подкрепиха този текст, даже агитирахте в партийните структури за него, отбеляза Нинова.

"Кой е отстрелян от партията, другари? Ами никой, всички, които твърдят, че са изгонени, са в ръководството. Не са единствено депутати", отсече тя.

Един от основните опоненти на Нинова в партията - бизнесменът Георги Гергов - бе на конгреса от рано сутринта.

Председателката на левицата бе определено по-остра срещу критиките на Георги Гергов, че "материалът в парламентарната група е слаб".

"С това за "материалът" звучи като Борисов. Не посягайте към депутатите. Заставам зад парламентарната група, защото знам какво коства на тези хора да понасят всички удари, да работят денонощно. 4 месеца - 24 закона, 60 часа са говорили от трибуната, 4 предизвикани дебата, 507 въпроса и питания, 33 декларации", изброи тя.

Адресира и друга критика - че в парламента и ръководството са влезли твърде много млади и неподготвени кадри.

"Как да са подготвени, като ги държим 15 години на резервната скамейка, да не би да заемат нашите депутатски места?  Някои от вас сте станали депутати на много по-ранна възраст от тях. Станаха на 45, и ги наричате "детишляци, които не са готови". На думи винаги казваме, че ще дадем път на младите. Но когато го направим, те не са готови - за да бъдем ние вечни", заяви тя.

Тази реплика предизвика ръкопляскания в залата. Нинова каза още, че критиките за твърде много млади хора в Изпълнителното бюро също не са адекватни, като заяви шеговито: "Оспорвате младежката възраст на Стефан Данаилов и Бриго Аспарухов ли?"

И заключи, че критиците й не са против нея лично, а искат да променят посоката на партията към такава, която им изнася.

"Защо сега избуя публично този спор, при положение, че тези решения са взети преди година и половина на конгрес, Национален съвет? Всичко това е решено с гласуване, сигурна съм, че днес в партията членовете не спорят по този въпрос.

От моя гледна точка това се случва сега, защото дадохме отпор на съществуващия модел. Отказахме опозицията да бъде нахранена с постове и да бъде опитомена от Бойко Борисов. Разклатихме сериозно управляващата коалиция, до степен да завалят оставки в парламента. С президента Радев твърдо се обявихме против корупцията по високите етажи и я застрашихме."

Нинова каза още, че няма да "употребява" партията и да свиква цял конгрес, за да се закрепи на поста си. И заяви, че лидер, който иска това на всяка цена, би трябвало да бъде махнат. Нямало да иска и вот на доверие, нито да подава оставка, макар че "ако мислех за себе си, щях да подам оставка, и да отида на пряк избор, и щях да го спечеля". Това обаче щяло да остави партията 2 месеца без лидер.

В края на речта си тя заяви, че няма "дребна амбиция за лична облага", а голяма амбиция - "да променим България". И заяви на делегатите, че са единствените, побеждавали ГЕРБ на избори. 

"Не искам просто власт, искам този свят да се подобри. Нашият поет ни напусна с една заръка - този свят трябва да се промени, защото не обича човека, защото българинът е унизен, смазан, защото искат да обичаме Русия нелегално. Защото само богатите са хора, бедните са население. Защото подменя приятелства с предателства. Защото мачка мечтите ни, изтрива свети неща, залива ни с нищета... Искам да променим този свят.

С вас може да го направим."

Последните й думи вдигнаха делегатите на крака, предизвикаха буйни овации и скандирания "Нинова! Нинова!" Шепа социалисти подчертано не помръднаха от местата си.