Опонирането на ГЕРБ по оста ляво-дясно не е достатъчно. Трябва да признаем, че преходът беше сгрешен. Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова на извънредния конгрес на Столетницата в зала 1 на НДК днес.

"ГЕРБ е еманация на модел, който е резултат на политическите грешки на всички партии, учавствали в управлението в последните години от прехода", заяви тя.

Според нея управляващите са наложили на българския народ "ново, модерно робство".

"ГЕРБ посегнаха на основни човешки права, на принципите на правовата държава. Свободата да мисилш различно те заклеймяват с думите - клеветник, убиец, мракобесник, заяви Нинова. - Ако задаваш неудобни въпроси, ти изстива столът, уважаеми журналисти. Ако критикуваш властта, си хлебарка, която трябва да бъде смачкана - цитирам. Ако искаш да гласуваш за друг - спира ти се обядът от социалната кухня, като във Вълчи дол, например."

Лидерката на БСП каза още, че това управление се крепи на администрация, назначена на партиен принцип, с която се печелят изборите. Същевременно ГЕРБ внушавали, че нямат алтернатива, опитвали се да обезличат опозицията, създавали фалшиви партии, които после им ставали патерици.

"Ние имаме по-висока цел - да освободим държавата и народа си от веригите, в които ги държи една партия, и ги употребява, за да се възпроизвежда. Нека този народ бъде свободен да избира когото си иска - може и да не ни избере нас, да не ни хареса, но да бъде свободен", заяви Нинова.

"Модерното робство" се постигало чрез държане на хората в зависимост. Това пък ставало чрез бедността, лошото образование, лошото здравеопазване.

Решението на Нинова е:

"Свалянето на ГЕРБ от власт, предсрочни избори, мобилизация да ги спечелим и да реализираме идеите си."

Председателката на червените поиска и манда от конгреса да обсъди искане на вот на недоверие към правителството с другите парламентарни партии.

"Веднага ще кажат, че искаме да злепоставим България по време на европредседателството. Но ще цитирам президента Румен Радев - това председателство не може да е омерта, която гарантира спокойствието вътре и легитимация отвън."

Тя отправи и немалко критики конкретно към премиера Борисов. Според нея неговата активност във външната политика не е ефективна - и даде пример с посредничеството между Турция и Европейския съюз, с което лидерът на ГЕРБ се зае в началото на мандата.

"След совалката на Борисов между Анкара и Брюксел, напрежението не само, че не намаля, а ескалира до открихи заплахи между двете столици", каза тя.

Според Нинова десните в Европа се опитват да изкарат леви партии като БСП антиевропейски: "Щом сте против дясното управление на Европа, сте против ЕС".

"Или ще променим Европа, или ще я изгубим като възможност заради десните", каза тя.

И заяви отново позицията на БСП, че санкциите срещу Русия трябва да паднат - позиция, която според нея е споделяна от все повече европейски лидери.

"Когато ляв политик изкаже тези тези, той е антиевропеец. Когато десен политики ги повтори след 6 месеца, това е европейско визионерство", каза Нинова.

Какво още каза Корнелия Нинова пред конгреса: