Прокуратурата е внесла в съда обвинителен акт срещу турския гражданин Фарук Бекташ, съобщи пресслужбата на ПРБ. Бекташ ще отговаря за причиняване по непредпазливост на смъртта на Таня и Бойко Бойкови. Семейството мотористи бе пометено от чужденеца на 24 юли миналата година край Драгоман.

Делото срещу Бекташ ще се води задочно след мистериозното му изчезване от страната – до днес няма данни той да е открит.

Случаят нашумя, след като на първоначално задържания турски шофьор бе определена мярка „домашен арест“ на базата на представен от него документ, че си е наел квартира в София. После той изчезна. Решението бе на Софийския окръжен съд, но в горещия публичен дебат често се забравяше фактът, че за изпълнението на „домашния арест“ отговаря МВР.

Отново бе реновиран разговорът в обществото за милионите, които Министерството на правосъдието все дава за "гривни" и проследяващи устройства, но те все не се случват.

След бягството на Бекташ мярката му бе заменена със „задържане под стража“ и бе обявено, че той се издирва на адресите му в Турция и Германия.

Неясна остана и ролята на турското посолство у нас, което определено бе обект на рокерска "блокада" заради убитите побратими на мотористите.

Всичко това се развиваше през август 2016 г.

През октомври м.г. тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова предизвика минискандал със съобщението си, че турският гражданин е открит в Германия, но оттам са отказали екстрадицията му. От германското МВР в отговор разпространиха съобщение, че властите в Берлин са обявили Бекташ за общодържавно издирване с цел задържането му.

Ето днешното съобщение на прокуратурата:

„Софийската окръжна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу турския гражданин Фарук Бекташ, за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 3, б.“б“, вр. ал. 1 б.”в”, вр. чл. 342 ал.1 пр.3 от НК.

При управление на моторно превозно средство – лек автомобил марка “Мерцедес”, модел “E 220 CDI”, с регистрационен номер на Федерална Република Германия, обвиняемият e нарушил правилата за движение по пътищата, визирани в Закона за движение по пътищата /чл.21, ал.2, чл.42, ал.1, т.2 и чл.42, ал.2, т.2 от ЗДвП/ и Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата /чл.50, ал.1 и чл.63, ал.2, т.1 от ППЗДвП/. В резултат на действията си Фарук Бекташ по непредпазливост е причинил смъртта на две лица от гр.София, а именно – на Б. В. Б. и Т. И. Б., придвижващи се с мотоциклет марка „Триумф Рокет“.

Предстои разглеждане на делото от Софийски окръжен съд.“