Престолонаследникът на Саудитска Арабия каза, че доставките на ракети от Иран за бунтовниците в Йемен е акт на "пряка военна агресия", която би могла да бъде акт на война, предадоха във вторник държавните медии, цитирани от Ройтерс.

Коментарите на принц Мохамед бин Салман бяха публикувани, след като саудитската противовъздушна отбрана прихвана балистична ракета, която Саудитска Арабия каза, че е била изстреляна към столицата ѝ Риад в събота от подкрепяните от Иран милиции хути, които контролират големи части от съседен Йемен.

Водените от саудитците сили, които подкрепят международно признатото правителство на Йемен, нанасят удари по хутите във война, в която досега са загинали над 10 000 души и която е причинила хуманитарна катастрофа в една от най-бедните страни на света.

Доставката на ракети за движението на хутите би могло "да представлява акт на война срещу кралството", каза във вторник принц Салман, цитиран от официалната агенция СПА в телефонен разговор с британския външен министър Борис Джонсън.

Иран отрече, че е зад изстрелването на ракетата, в отговор на което водената от саудитците коалиция съобщи в понеделник, че затваря въздушния, сухопътен и морски достъп до Йемен.

ООН призова във вторник коалицията да възстанови достъпа на хуманитарна помощ до страната, подчертавайки, че вносът на храна и лекарства са жизнено важни за 7  милиона души в нея, изправени пред глад.

"Ситуацията в Йемен е катастрофална, това е най-тежката криза, която наблюдаваме днес", каза в Женева Йенс Ларке, представител на службата на ООН за координация на хуманитарната помощ.

Изстрелването на ракетата е "най-вероятно военно престъпление" заяви световната правозащитна мрежа "Хюман райтс уоч" във вторник, но тя също призова Саудитска Арабия да не ограничава достъпа до Йемен, където по преценка на ООН около 900 000 души за заразени с холера.

"Това противозаконно нападение не е оправдание за Саудитска Арабия да изостря хуманитарната катастрофа в Йемен, като още ограничава достъпа на помощ до страната", каза организацията.

Саудитската коалиция бомбардира хутите, откакто те завзеха части от Йемен през 2015 г., включително столицата Сана, принужавайки президента Абд-Рабу Мансур Хади да избяга и да потърси убежище в съседната Саудитска Арабия.

В интервю за телевизия Си Ен Ен в понеделник саудитският външен министър Адел ал Джубеир обвини въоръжената ливанска групировка Хизбула, че е изстреляла ракетата по Риад от контролирана от хутите територия в Йемен.

"Ще се отнася до ракетата... тя беше изстреляна по саудитска територия, беше иранска ракета, изстреляна от Хизбула от територия, окупирана от хутите в Йемен", каза министърът.

Саудитска Арабия обвини в понеделник и Ливан, че ѝ обявил война, позовавайки се на "агресия" от страна на подкрепяната от Иран Хизбула.

Ливан стана сцена на регионално съперничество между Саудитска Арабия и Иран, откакто свързаният със саудитците ливански политик Саад ал Харири си подаде оставката като министър-председател в събота, обвинявайки в реч Иран и Хизбула, че искат да го убият.

Саудитският министър по въпросите на Залива Тамер ас Сабхан каза, че ливанското правителство ще "бъде третирано като правителство, обявяващо война на Саудитска Арабия" заради това, което той описа като агресия на Хизбула.

Харири напусна страната си и отиде в Риад, а днес отпътува оттам за емирствата в Залива.

Обвинявайки водената от Харири администрация, че не е успяла да вземе мерки срещу Хизбула за година на власт, Сабхан каза, че "има кой да спре Хизбула и да я върне в пещерите на Южен Ливан", твърдината на шиитската общност.

Сунитска Саудитска Арабия и шиитски Иран са полюсите на регионално съперничество, което дестабилизира от десетилетия Близкия изток.

Поле на техния сблъсък е и Сирия, където Хизбула се бие на страната на режима на президента Башар Асад, докато Саудитска Арабия подкрепя част от противниците му.

В интервю за телевизия "Ал Арабия" Сабхан добави:

"Ливанците трябва да знаят за тези рискове и да работят да решат проблемите, преди те да са стигнали до точката, от която няма връщане".

Той не каза какви точно действия може да предеприеме Саудитска Арабия срещу Ливан, страна със слаба и тежко задлъжняла държава, която още се възстановява от гражданската си война през 1975-1990 г. и където сирийските бежанци са една четвърт от населението.

Хизбула е едновременно политическа и военна организация, която е представена в ливанския парламент и във воденото от Харири коалиционно правителтсво, сформирано миналата година. Нейните въоръжени сили са по-силни от ливанската армия.