Среднощните блиц арести по нареждане на престолонаследника на Саудитска Арабия през уикенда засегнаха някои от най-влиятелните фигури в кралството, в това число 11 от кралските братовчеди, и се превърнаха в нещо, което в неделя вече изглеждаше като най-прочистващата трансформация в управлението на кралството от повече от осем десетилетия.

Арестите, наредени от престолонаследника Мохамед бин Салман, без официални обвинения или някакъв съдебен процес, бяха представени като борба с корупцията. Те включват както най-богатия инвеститор на кралството принц Алуалид бин Талал, така и най-силния останал съперник на властта на престолонаследника - принц Мутаиб бин Абдула, любим син на покойния крал Абдула.

Принц Мутаиб беше отстранен от поста си като началник на основните сили за сигурност само часове преди да бъдат обявени арестите късно в събота през нощта.
Всички членове на кралската фамилия получиха забрана да напускат страната.

С новите арести престолонаследникът принц Мохамед, любимият син на крал Салман, изглежда, установява контрол над трите саудитски сили за сигурност - войската, силите за сигурност на вътрешното министерство и националната гвардия. Десетилетия наред те бяха разпределени между различните клонове на Къщата на Сауд, за да се съхрани балансът на силите в Саудитска Арабия, най-големия производител на нефт в Близкия изток и важен съюзник на САЩ.

Със същия удар престолонаследникът стресна бизнесмени и членове на кралското семейство, като разтърси безспорния гигант на саудитските финанси. А през последните няколко седмици той нареди достатъчно арести на известни интелектуалци и духовници, за да изплаши и останалата част от академичните и религиозните среди и да ги подчини да следват неговата воля.

Крал Салман предпочете за престолонаследник любимия си син Мохамед.

Аполитични учени, които преди говореха свободно по кафенетата, сега се оглеждат нервно през рамо, след като престолонаследникът принц Мохамед има вече такова ниво на правомощия, каквито не е имал никой владетел от поколения наред.

"Това е смъртоносен удар върху старата система", казва Час Фриймън, бивш посланик на САЩ в Саудитска Арабия. "Сега цялата власт е концентрирана в ръцете на Мохамед бин Салман."

Защо престолонаследникът реши да действа точно сега - дали за да елиминира бъдеща опозиция, или да унищожи в зародиш някаква опасност за себе си - не е ясно.

На 32 години той има много малко опит в управлението на страната преди неговия баща, 81-годишният да се качи на престола през 2015 г., а принцът показва слабо търпение да следва предишното бавно темпо на промени в кралството.

Той въвлече Саудитска Арабия в проточил се военен конфликт с Йемен и в тежка вражда със съседа в Персийския залив - Катар. Той посегна на бизнес елита, свикнал на държавни субсидии и разточителство, и представи радикални планове за преобразуване на саудитската икономика, като намали нейната зависимост от петрола и я ориентира към чуждите инвестиции. Той се опълчи на консерваторите в религиозната власт със символични стъпки да либерализира моралните ограничения, в това число като сложи край на продължителната забрана жените да шофират.

Припряността на престолонаследника Мохамед може да има своята цена, защото липсата на прозрачност и честен процес, които да съпътстват борбата с корупцията, сигурно ще изнервят същите частни инвеститори, които той се надява да привлече - в това число и чрез планирано излизане на борсата на голямата държавна нефтена компания "Арамко". 

Саудитските бизнесмени и кралски особи, разтревожени от плановете на престолонаследника, бързо започнаха да местят активите си вън от страната още преди арестите.

"Някои от тях са бизнесмени с международен авторитет и ако те са хванати в тази мрежа, значи това може да се случи на всеки", казва Джеймс М. Дорси, който изучава Саудитска Арабия в училището по международни науки в Сингапур "С. Раджаратнам". "Как това ще събуди доверие и ще привлече чужди инвестиции", пита той.

Медиите в Саудитска Арабия обаче приветстваха арестите като дългоочаквано прочистване, като засвириха на струната на популисткото недоволство от забогатяването, на което се радват разрастващата се кралска фамилия и нейните най-близки съюзници.

Почти всеки в столицата Рияд и в другите големи градове като Джеда е чувал истории за принцове, които присвояват големи суми пари, предвидени за публични проекти.

Арестите са "фронтална атака към някои от членовете на кралската фамилия и неприкосновеността, с която те действаха в миналото", смята Бърнард Хайкел, професор в университета Принстън, занимаващ се със Саудитска Арабия. "Това е нещо, което трябваше да бъде направено, въпреки че липсата на съдебен процес предизвиква тръпки по гръбначния стълб на чуждестранните инвеститори", добавя той.

Президентът Тръмп в неделя изглежда, че изрази мълчаливо одобрение на арестите в телефонен разговор с крал Салман. В съобщението за разговора от Белия дом няма споменаване на арестите и се казва, че Тръмп е похвалил престолонаследника Мохамед за други неща.

Трима съветници в Белия дом, в това число и зетят на Тръмп Джаред Къшнър, се върнаха само преди дни от последнато от поне три посещения на високо равнище на администрацията на американския президент в Саудитска Арабия през тази година.

Почти 24 часа след като за арестите беше съобщено, нито един представител на властта в Саудитска Арабия или говорител не идентифицира задържаните и не обясни какви са обвиненията срещу тях.

Притежаваният от Саудитска Арабия сателитен тв канал "Ал Арабия" съобщи само, че голям брой хора са арестувани, в това число и 11 принцове, като арестите са били наредени от "антикорупционен комитет", който само часове по-рано е бил създаден под ръководството на престолонаследника Мохамед.
С кралски декрет комитетът е получил властта да задържа индивиди или да конфискува имущество без съд и присъда.

Списъкът на тези, които бяха арестувани, започна да циркулира в социалните медии малко след полунощ в събота и към неделя вечерта висши представители на властта го споделяха. Медиите от региона съобщаваха съдържанието му, без саудитското правителство или отделни хора да възразят.

В случая с политически най-мощния от задържаните - бившия шеф на сигурността принц Мутаиб бин Абдула, саудитското правителство в неделя като че ли започна кампания в социалните медии в опит да го превърне в новото лице на публичната корупция.

Анализаторите смятат, че списъкът се е появил, за да покаже хора, които имат репутацията, че са за свръхбогати, и тези, които представляват други центрове на властта в кралството. Сред другите бяха политическият посредник, който преди време оглавяваше кралския съд при крал Абдула, както и собственикът на една от най-големите частни медийни компании в региона.

Но друг от включените в списъка - близкият съветник на самия престолонаследник - Адел Факих, който преди време се смяташе за движещата сила зад амбициозната програма за икономически реформи, накара коментаторите да се чудят за мотивите.

В друг инцидент, който изглежда без връзка със случващото се, хеликоптер, който возеше друг член на кралското семейство - принц Мансур бин Мукрин, се разби в провинция Асир, която е на границата с Йемен. Принцът заедно с други представители на елита загинаха. "Ал Арабия", която съобщи за катастрофата в кратка информация, не каза каква е причината.

Историята на рода на Сауд понякога е била изпълнена с насилствени борби вътре в семейството в десетилетията преди основаването на модерната династия през 1932 г. Оттогава фамилията удържа единството си отчасти и като разпределя главните постове в държавата и голямото нефтено богатство между различни клонове на разрастващия се клан.

Най-важно беше разделението на трите основни служби за сигурност, които представляват грубата сила. Крал Салман обаче набързо назначи своя любим син Мохамед за министър на отбраната, председател на кралския съд, главен икономически съветник и заместник на престолонаследника. След това през юни кралят отстрани своя племенник Мохамед бин Найеф от позицията на престолонаследник и от могъщия пост на вътрешен министър, който отговаря за вътрешните сили за сигурност, тайната полиция и антитерористичните операции. Очевидно притеснен, че ще предизвика съпротива, кралят постави понижения племенник под домашена арест. С контролирано изтичане на информация се появиха слухове, че той се е пристрастил към обезболяващи и други лекарства.

В Kingdom Tower се намира централата на милиардера принц Алуалид бин Талил, чието задържане беше сред големите изненади.

Остава неясно защо репресиите включват и принц Алуалид бин Талил, който е най-известен със своите предишни и настоящи инвестиции в големи западни компании като Twitter, News Corporation, Apple и the Four Seasons. Принц Алуалид беше изявен поддръжник на плановете на престолонаследника да привлече инвестиции отвън в Саудитска Арабия. Но когато съвет от 34 висши членове на фамилията - известни като Съвета за вярност към монархията - одобри издигането на принц Мохамед за престолонаследник, един от тримата несъгласни с това е бил от клона на семейството, към който принадлежи принц Алуалид - Талалите - според хора, запознати с гласуването.

Майкъл Стивънс, който изучава Саудитска Арабия в Royal United Services Institute в Лондон, припомня кървавите чистки, които други лидери от региона са извършвали, за да елиминират съперниците си. Това, което прави престолонаследникът Мохамед, според Стивънс е "по-елегантен начин да се подсигури, че няма заплахи за властта му".

"Времето ще покаже дали арестите са сигнал за плъзгане към деспотизъм, или ще погледнем назад и ще кажем: Мохамед бин Салман е човекът, който видя, че стената се приближава и успя да я прескочи", смята той.

Материалът е публикуван в "Ню Йорк таймс" под заглавие Saudi Crown Prince’s Mass Purge Upends a Longstanding System.