С 0 гласа "за",  41 "против" и 180 "въздържали се" парламентът отхвърли проекта за бюджет на съдебната власт. Той бе представен пред депутатите лично от представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

Това се случва почти всяка година, като основният спор сега е за бонусите на спецмагистратите, които ГЕРБ прие - до 6 заплати годишно. Промените в Закона за съдебната власт обаче минаха без финансова обосновка - откъде ще се вземат парите.

Преди дни ВСС на свое заседание написа, че "не съгласува" предложената от Владислав Горанов макрорамка.

От финансовото министерство настояват парите да са от приходите на съдебната система, докато от ВСС искат да бъдат разчетени в бюджета. Магистратите исат 39 млн. лв. допълнително към парите си. Те изтъкват, че не са предвидени пари за допълнително материално осигуряване, за задължителните индексации на заплатите и т.н.

Пред депутатите Магдалинчев се аргументира, че при изготвянето на разчетите на бюджета на съдебната власт са използвани обективните потребности от числеността на магистратите и служителите в съдебната администрация и добави, че са предвидени допълнителни разходи, необходими за нормалното функциониране и осигуряващи бързо правораздаване и изграждане на информационните системи за реализиране на електронното правосъдие.