Ливан предполага, че подалият оставка премиер Саад ал Харири е задържан в Саудитска Арабия, предаде Ройтерс, като цитира правителствен източник в Бейрут.

Харири обяви оттеглянето си в събота по време на посещението си в Рияд. Ливан смята да работи с други държави, за да гарантира връщането му в родината.

Втори източник, близък до Харири, заяви, че властите в Саудитска Арабия са му наредили да подаде оставка и са го поставили под домашен арест. Трети източник, запознат със случая, пък твърди, че Рияд контролира и ограничава придвижването на Харири.

Интересното е, че ливанският премиер, който е сунит, е просаудитски настроен.

Шокиращата му оставка, прочетена по телевизията от Саудитска Арабия, хвърли Страната на кедрите в дълбока политическа криза и я върна на фронтовата линия в регионалното съперничество между Рияд и Техеран.

Саудитска Арабия и членове на движението "Бъдеще" на Саад Харири отричат твърденията, че той е под домашен арест. Ливанският премиер не е давал изявления, в които да опровергава, че придвижването му е ограничено. От Рияд той отпътува за един ден до ОАЕ, след което се завърна.

От кабинета на Харири съобщиха, че днес той е приел френския посланик в Саудитска Арабия, а вчера се е срещнал с шефа на мисията на ЕС в кралството. А завчера е разговарял с временно управляващите посолствата на САЩ и Великобритания.

От Саудитска Арабия изтъкват, че шиитското движение "Хизбула", което е част от оглавяваната от Харири правителствена коалиция, си "присвоило" политическата система в Ливан.

В изявлението за оставката си Харири отправи нападки срещу Иран и "Хизбула" и ги обвини, че сеят вражда в арабските страни. Той допълни, че се страхува за живота си. Баща му Рафик ал Харири бе убит при бомбен атентат през 2005 г.

"Ливан е близо до това да помоли чужди и арабски държави да окажат натиск върху саудитците, за да пуснат премиера Харири", заяви висш правителствен представител в Бейрут, пожелал анонимност.

"Задържането на Харири и ограничаването на свободата му в Рият е покушение срещу суверенитета на Ливан. Нашата чест е неговата чест. Ще работим с чуждите правителства да го върнем в Бейрут", допълни той.

И уточни, че Саад ал Харири продължава да бъде премиер на Ливан. Преди това други правителствени представители изтъкнаха, че оставката му не е приета от президента Мишел Аун. Държавният глава иска министър-председателят да се върне в Ливан и да обясни причините за обявяването на оставката си, преди той да вземе решение.

Оттеглянето на Харири, който е сред най-богатите бизнесмени в Ливан и има огромни инвестиции в Саудитска Арабия, съвпада с масови арести на саудитски принцове и бизнесмени, обвинени в корупция от престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

11 принцове бяха арестувани на 5 ноември.

Саудитска Арабия предупреди днес своите граждани да не пътуват за Ливан. А намиращите се в арабската република граждани на кралството бяха посъветвани да я напуснат възможно най-бързо. Официалната формулировка е "поради обстоятелствата в Ливан".

Френският президент Еманюел Макрон ще отпътува още днес извънредно за Саудитска Арабия. Той обяви новината от ОАЕ, където е на посещение. Целта на внезапната визита е среща с престолонаследника Мохамед бин Салман и обсъждане на кризите в Ливан и Йемен.