Китай вече има мегакораб, с който може да създава изкуствени острови, съобщи АФП.

Съдът, наречен "Тян Кун Хао", може да бъде разположен в Южнокитайско море, което разтревожи другите страни в региона. Пекин претендира за главните морски пътища и безлюдни острови там, което го изправи на нож срещу съседните страни.

 

 

Всъщност става дума за драга - кораб за дълбаене на изкопи. Такива съдове се използват за рекултивация на земя. 140-метровият "Тян Кун Хао" е в състояние да изгребва по 6000 кубически метра пясък на час от дълбочина до 35 метра под морското равнище и да го премести на разстояние до 15 километра. Така могат да бъдат създадени нови земни образувания.

И преди Китай е използвал драги, за да създаде 7 укрепени изкуствени острова. На част от тях вече бяха изградени летища и разположени ракетни и радарни системи. Пекин пренебрегна протестите на Виетнам, Филипините, Малайзия, Бруней и Тайван, че нарушава техния суверенитет със своите действия.

Китайският президент Си Цзинпин разчита на Линията на деветте тирета. Това е концепция, отбелязваща териториални претенции на Пекин, които се простират на около 1000 морски мили (1852 километра) от южните брегове на страната. Миналата седмица сателитни снимки показаха, че в спорната акватория се извършват отново строителни дейности и рекултивация, извършвани от страна на Китай. Съвсем естествено това породи опасения, че "Тян Кун Хао" ще бъде използван иенно за такива цели.

Очаква се новият кораб да влезе в експлоатация през следващата година. В момента той извършва морски патрули

"Тян Кун Хао" е по-мощен от китайските драги, използвани в Южнокитайско море. И много по-модерен. Той разполага с 4 различни системи за трошене на скали.

Всичко това се случва в сравнително спокоен период в стратегически важния регион, отбелязва АФП Наскоро официален Китай заяви, че е постигнал споразумения с Виетнам и Филипините за мирно разрешаване на спорове и въздържане от завладяване на нови земи. В резултат филипинският президент Родриго Дутерте наскоро спря изграждането на нова пясъчна ивица на островите Спратли, към които и двете страни имат претенции.

В момента държавите от АСЕАН - Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, обсъждат заедно с Пекин кодекс за поведение в региона. Но ако се съди по възторга на китайските държавни медии от "Тян Кун Хао", съседите не вярват, че ще се стигне до положителен резултат.