Русия е готова да обърне нова страница и да развива приятелски отношения със САЩ, но трябва да се решат старите проблеми в областта на сигурността, включително за договорите за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ) и за ракетите със среден и малък обсег, заяви Путин след края на срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) във Виетнам, предаде ТАСС.

Президентът на Русия определи действията на САЩ срещу руски медии като посегателство над свободата на словото и заяви, че отговорът на Москва ще бъде огледален.

"Атаката срещу наши медии в САЩ е атака срещу свободата на словото, без всякакво съмнение, и ние сме разочаровани от това", заяви Путин.

Според него, „това, което се обсъжда в момента в Държавната дума, може да е малко рязко, но това е естествено" – така коментира обсъжданите санкции в Русия спрямо американски медии.

Владимир Путин заяви, че едва вчера е научил за съобщенията за предполагаеми връзки на негови роднини с администрацията на САЩ и ги определи като "бълнуване", съобщи ТАСС.

"Предполагаемата връзка между бившия ръководител на предизборната кампания на Доналд Тръмп Пол Манафорт и Москва е измислена от противниците на президента на САЩ, за да му навреди", каза Путин.

Руският президент определи като абсурдни обвиненията за руска намеса в президентските избори в САЩ миналата година.

"Всичко, свързано с руското досие в САЩ, показва само вътрешната политическа борба в тази страна".

За Тръмп

На фона на тези думи, Путин се изказа ласкаво за Доналд Тръмп.

"Но президентът на САЩ се държи изключително коректно и доброжелателно. Тръмп е възпитан човек, приятен в общуването и при съвместна работа. За съжаление, имаме малко време, засега не успяваме да поговорим по-подробно за целия комплекс от нашите отношения, а има какво да се обсъди - и в сферата на сигурността, и в сферата на икономическите взаимодействия, които днес са практически нулеви".

Владимир Путин изрази очакване „да се намери възможност за провеждане на руско-американски преговори, включително на равнище президенти".

Провалът на срещата във Виетнам се дължал на „протоколни формалности и различията в графика им на работа".

"Не се е случило нищо страшно", каза Путин.

За Сирия

Работата по ликвидиране на терористите в Сирия е на път да приключи и основната задача на този етап е да се създадат условия за политическо уреждане, заяви Путин, цитиран от ТАСС. "В момента най-важното е да се приключи тази работа, да се укрепят споразуменията за зоните за деескалация, да се укрепи режима на прекратяване на огъня и да се създадат условия за започване на политически процес", подчерта той.

За Северна Корея

Позициите на Русия и Китай във външната политика са много близки или съвпадащи в ключовите точки, добави руският президент. Един от тези ключови въпроси е Северна Корея , подчерта той.

"Ние смятаме, че това е проблем и не признаваме ядрения статут на Северна Корея", заяви Путин. В същото време Москва и Пекин смятат, че всички страни трябва да понижат напрежението и да намерят сили да седнат на масата за преговори, уточни той.

Няма друг начин за решаване на проблема, подчерта руският президент и напомни, че Москва и Пекин са предложили пътна карта за решаване на проблема. Той отбеляза, че в последно време има обнадеждващи сигнали от редица страни, показващи разбиране, че мирното решение на проблема няма алтернатива.