Валери Симеонов ускори атаката си срещу председателя на КРИБ Кирил Домусчиев и притежавания от него и брат му Български морски флот (БМФ). След като тази седмица Върховният касационен съд отмени решение на Арбитража към Българската търговско-промишлена палата, с което БМФ заобикаля плащането на 55 млн. лева неустойки, сега вицепремиерът си поставя още по-висока цел.

Вероятно до края на ноември ще подадем още един сигнал вече срещу самия приватизационен договор на Български морски флот. Ако съдът признае приватизацията за незаконна, то БМФ ще стане отново държавно“, написа Симеонов във фейсбук.

 

 

Валери Симеонов спечели първия рунд срещу Кирил Домусчиев, който ще трябва да заплати близо 2,2 млн. лева разноски по делото срещу решението на Арбитража, който уважи през април искането на "Кей Джи Маритайм Шипинг", която притежава 70% от БМФ, за облекчаване на задължението по приватизационния договор за поддържане на определен тонаж, защото световната криза е ударила бизнеса ѝ.

Сега Арбитражът трябва да разгледа отново случая и на Домусчиев може да му се наложи да плати и 55 млн. лева неустойки. Това е твърде вероятно след решението на ВКС, че договорът с купувача на БМФ не може да се променя, защото Законът за приватизация не позволява анекси. Според съдебното решение собствениците на БМФ трябва да поемат разноските по делото във ВКС, а спорът за неустойките трябва да се разгледа отново от арбитража към БТПП.

Но това вероятно няма да е най-големият проблем за Домусчиев – Валери Симеонов се закани да оспори в съда и самата приватизация и да направи БМФ отново държавен.

За какво е решението на Арбитража:

Приватизацията на 70% от капитала на БМФ приключи през август 2008 г. Сделка е сключена с германско-българския консорциум "Кей Джи маритайм шипинг" за 440 млн. лв. Купувачът се сдобива с общ тонаж от търговски кораби 1 394 753 DWT (дедуейт). В срок от 10 години от подписването на договора за приватизация компанията на Кирил Домусчиев се задължава да инвестира 779,88 млн. лв., като вложенията трябва да са в кораби. За плавателните съдове купувачът се ангажира за срок от десет години след подписването на договора да поддържа средногодишно общ тонаж на корабите на дружеството (включително чрез дъщерните дружества) не по-малък от 1 300 000 DWT.

През юли м.г. „Кей Джи маритайм шипинг" подава искова молба до Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата с искане да се променят някои от условията на приватизационния договор. Мотивът - настъпила "стопанска непоносимост", заради която не могат да бъдат изпълнени две от условията в договора за приватизация - изискването БМФ да разполага с определен тонаж кораби, както и да поддържа определен плавателен състав.

Арбитражът уважава искането на компанията-приватизатор. Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обаче подава искова молба срещу арбитражното решение.