Дебютантът Григор Димитров започна с драматична победа на финалите на ATP в Лондон - 6:3, 5:7, 7:5 срещу австриеца Доминик Тийм.

Двубоят в зала "О2 арена" е илюстрация на едно изявление на първата ни ракета наскоро: че през изминаващия сезон се е научил да печели и мачове, в които не показва най-добрия си тенис.

Такива фенове имаше днес на Григор Димитров в зала "О2 арена" в Лондон.

Важното е, че в ключови моменти той демонстрира здрава психика, измъкваше се бързо от сривовете в играта си. Не е маловажно, че Тийм водеше с 2:1 в мачовете между двамата дотук.

Днес хасковлията редуваше страхотни изпълнения с непредизвикани грешки.

Първият сет вървеше равностойно до 3:2, когато сервиращият първи Димитров осъществи пробив, след като поведе с 40:15. Последва затвърждаване за 5:2, преди Тийм да вземе глътка въздух. Григор направи това, което се очакваше - затвори първия сет след 6:3.

Във втората част австриецът чувствително стабилизира играта си. Най-вече първия си сервис, което му позволи лесно да печели подаванията си. При 5:5 Доминик за първи път в частта прояви колебание, но Григор не успя да се възползва от единствения брейк-пойнт.

Така Тийм поведе с 6:5, а в следващия гейм Гришо изпадна в необяснима дупка и загуби на нула. Което означаваше 1:1 в сетовете.

Тенденцията продължи в първия гейм на решителния трети сет, в който Доминик Тийм отново сервираше първи и отново спечели на нула - в два поредни гейма най-добрият ни тенисист не записа и една точка. Все пак той "се събра" при своето подаване и изравни.

Малко след това настъпи първият ключов момент във възловата част. При 3:3 и 15:40 в сервис-гейма на Тийм българинът, подкрепян от много българи в залата, стигна до пробив - 4:3. Последва 5:3 и победата бе близо.

Тийм успя да вземе следващото подаване и "върна топката" на Григор, който само трябваше да измъкне сервис-гейма си. Ала това не стана! Австриецът проби и изравни резултата - 5:5.

Дойде ред на нов ключов момент и от психологическа гледна точка - Димитров не трепна и направи рибрейк на нула, за което помогнаха и две двойни грешки на Тийм!

Победата обаче пак не дойде лесно. След два мачбола, отразени от Доминик, Григор все пак успя да подчини своя съперник, след като той извади топката в аут. Сладък триумф след два часа и два минути игра.

Другият двубой от групата е от 22:00 часа и противопоставя Рафаел Надал и Давид Гофен.

В неделя в другата четворка Роджър Федерер спечели с 2:0 сета срещу Джак Сок (САЩ), а Александър Зверев (Германия) измъкна 2:1 от Марин Чилич (Хърватия).

"Благодаря на всички българи", каза Димитров на чист български минути след драмата в интервюто на корта. 

"Бях малко нервен в началото. Тренирах на този корт, но сега беше различно. Получи се равностоен мач, радвам се, че го спечелих. Усещах подкрепа от залата, от моите родители, моя екип и приятелите. При 5:5 в третия сет успях да направя рибрейк. Просто продължих да се боря, запазих концентрация и се получи. Дошъл съм в Лондон не само да участвам, но и да побеждавам", добави Григор.

Следващият мач на Димитров е в сряда от 22:00 часа срещу победителя от срещата Надал - Гофен.