Ливанският премиер Саад ал Харири ще отпътува за Франция заедно със семейството си в следващите 48 часа, предаде Ройтерс, като се позовава на близък до политика източник.

След това той ще се завърне в родината си и ще обяви официално своята оставка.

Харири е вече12-и ден в Саудитска Арабия и има сериозни подозрения, че е задържан.

Френският президент Еманюел Макрон покани вчера ливанския премиер да дойде заедно със семейството си във Франция. Така Макрон, изглежда, предлага на Харири начин да напусне Саудитска Арабия, пише в. "Ню Йорк таймс".

Харири пребивава вече близо две седмици при мистериозни обстоятелства в кралството, като дори обяви оттам оставката си в изненадващо телевизионно обръщение на 4 ноември. По тази причина расте безпокойството, че саудитските власти го задържат насила и че той на практика е затворник там. Подозрителни бяха и уверенията на Харири в телевизионно интервю на 12 ноември, че е свободен.

Саудитска Арабия, която е политически покровител на Харири, усилено се опитва да се противопостави на нарастващото влияние на Иран в района. Оставката на ливанския премиер е смятана от мнозина за част от стратегията на Рияд да изолира Техеран и ливанския му съюзник - групировката "Хизбула", която влиза в коалиционното правителство в Бейрут.

Вчера Бахаа - по-големият брат на Харири, направи първото си публично изявление от началото на кризата. Той като че ли даде знак, че е готов да възприеме саудитската линия.

В изявление за АП, направено от Монако, Бахаа ал Харири благодари на Саудитска Арабия за "десетилетната подкрепа" за Ливан и каза, че Иран и "Хизбула" се опитват да превземат Ливан.

Поканата на Франция и думите на брата на Харири стават в момент, в който правителството в Бейрут заедно с ЕС и няколко западноевропейски страни засилиха натиска върху Саудитска Арабия да дадоха ясен знак, че Харири е свободен и му позволяват да напусне страната. Дипломатите в Европа и Близкия изток се стараят да намерят изход от ситуацията и Париж, изглежда, играе водеща роля, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Франция има тесни връзки както с Ливан, който е бивша нейна колония, така и със семейството на Харири.

Но и поканата на Макрон, отправена в отчетливо изявление от Елисейския дворец, повдига нови въпроси.

Тя предизвика спекулации в Ливан, че Саад ал Харири може да отиде в изгнание във Франция. Макрон уточни по-късно пред журналисти, че той не кани премиера да живее в изгнание, а просто на неколкодневно посещение. Самият факт обаче, че бе необходимо такова уточнение, прави ситуацията още по-странна.

Еманюел Макрон

Други въпроси пораждат следните думи:

"След като обсъди въпроса с престолонаследника принц Мохамед бин Салман и ливанския премиер Саад ал Харири, президентът на републиката покани Саад ал Харири и семейството му да дойдат във Франция."

Ако се чете между редовете, Харири не действа като свободен човек, отбелязват потребители на социалните медии. И питат защо иначе Макрон ще разговаря с престолонаследника, преди да отправи поканата.

От значение е и наблягането, че поканата е към Харири и семейството му. Особено предвид факта, че ливанският премиер написа във вторник в туитър, че ще се върне в родината си скоро, но семейството му ще остане в Саудитска Арабия. Това породи опасения, че то на практика е държано като заложник.

В изявлението си Макрон нарече Харири премиер, което е намек, че Франция, както и Ливан, не смята оставката му за валидна.

Вчера ливанският президент Мишел Аун, който е политически съюзник на "Хизбула", обвини Саудитска Арабия във враждебни действия срещу страната му. И допълни, че правителството в Бейрут смята Харири за арестуван в нарушение на международното право.

Малко след това премиерът отново писа в туитър и заяви, че е "напълно, напълно свободен".

Франция отправи поканата към Харири, след като външният й министър Жан-Ив льо Дриан пристигна на необявено предварително двудневно посещение в Рияд. Той се срещна и с крал Салман, и с Мохамед бин Салман - престолонаследника, който де факто управлява страната.

Макрон, който бе на обиколка из региона, също се отби в Рияд и се срещна за първи път със саудитския принц.

Саудитска Арабия има голямо финансово и политическо влияние върху фамилията Харири, която има двойно саудитско и ливанско гражданство. Тя има големи бизнес интереси в кралството. Саад ал Харири е силно зависим от подкрепата на Рияд.

В изявлението за оставката си ливанският министър-председател заяви, че се страхува за живота си в своята родина, като допълни, че е заплашен от Иран и "Хизбула". Шиитската групировка отхвърля обвиненията, че е замесена в убийството на баща му - експремиера Рафик ал Харири, през 2005 г. Ливанските власти твърдят, че нямат информация за заговор срещу премиера.

Саад ал Харири, който бе любимецът на баща си, бе избран да оглави семейната политическа и бизнес империя пред по-големия си брат Бахаа. Според слухове това е породило неприязън между двамата.