Депутатите ще обсъждат и гласуват днес оставката на председателя на Народното събрание Димитър Главчев.

БСП и ДПС внесоха вчера подписи с искане за сваляне на парламентарния шеф.

Скандалът избухна, след като преди два дни Главчев изгони лидера на БСП Корнелия Нинова от заседание. Това стана, докато Нинова четеше декларация от името на партията, след като парламентът отказа да изслуша премиера Бойко Борисов по искане на БСП. С отстраняване от две заседания беше наказан Антон Кутев.

Социалистите обявиха вчера, че няма да влизат в пленарната зала освен в три случая – при гласуването на оставката на Главчев, на вота на недоверие към кабинета и на бюджет 2018.

ГЕРБ стои твърдо зад шефа на парламента. Това е второ искане за оставката на Димитър Главчев. Предишния път той остана на поста си само с четири гласа в повече.

ГЕРБ има 95 народни представители, а коалиционните им партньори от "Обединени патриоти" - 27. Общият брой на депутатите им е 122 (от 240 в парламента) при необходими 121 гласа, за да запази Главчев поста. Ако двама депутати от мнозинството отсъстват, което се случва постоянно заради командировки и болнични, Главчев може и да загуби поста при втория опит на БСП. Тук идва и ролята на партия "Воля", която има 11 места в парламента.

БСП има 80 народни представители. Депутати от ДПС също се включиха в подписката за оставката на Главчев. Партията има 25 места в парламента, като общият брой с БСП е 105. Към тях може да се добави и независимият Ангел Исаев, който въпреки че беше изгонен от групата на ДСП, гласува винаги с нея.