Русия наложи вето върху резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която трябваше да продължи разследването на атаките с химическо оръжие в Сирия. Това е десетият път, когато Москва използва правото си на вето в подкрепа на президента Башар Асад и правителството му от началото на конфликта в Сирия.

Съвместният разследващ механизъм беше създаден през 2015 г., за да открие извършителите на химическите атаки в Сирия. Той е подновен за още една година през 2016 г., а днес Съветът за сигурност трябваше да гласува продължаването му до 2018 г.

"Русия уби разследващия механизъм, който имаше огромна подкрепа от Съвета", коментира постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли. "Като ограничи възможността ни да открием извършителите, Русия унищожи всички шансове да предотвратим бъдещи атаки."

Разследването стигна до заключението, че сирийското правителство е използвало хлор като оръжие поне три пъти между 2014 и 2016 г.

Сега механизмът разследва дали правителствените сили са отговорни за атаката с невропаралитичния газ зарин в град Хан Шейхун през април тази година. Асад отрича да е свързан с атаката, която уби над 80 души. Москва остро критикува разследването.

Руският представител в ООН заяви, че западните страни са саботирали разследването, а не Русия.

"Някои членове на Съвета отказаха да подкрепят нашата резолюция и носят цялата отговорност за провала на разследващия механизъм", каза той. "Това е поредното доказателство, че треската против Дамаск е единственият приоритет за тях и те манипулират механизма за собствените си цели."

След като Русия наложи вето върху резолюцията, внесена от САЩ, Съветът за сигурност отхвърли варианта на Русия, който предлага продължаване на разследването, но с нови експерти, които да не вземат предвид вече събраните доказателства за атаката в Хан Шейхун.

Япония внесе проекторезолюция, която трябва да продължи съществуването на разследващия механизъм за още 30 дни. По-късно днес Съветът за сигурност трябва да гласува дали да я приеме.