"Доста превратно отразяване се получи на темата АЕЦ "Белене". Всъщност при представянето на доклада представителят на БАН положи завидни усилия заключенията му да звучат позитивно. Но позитивното, което той посочи, нямаше нищо общо с резултатите от самия доклад. Той каза, че при всички останали условия проектът не е жизнеспособен. Само при един вариант - при цена под 10 милиарда евро и при външен инвеститор - би могъл да е."

Това заяви пред БНТ бившият енергиен министър в първия кабинет "Борисов" и представител на "Нова република" Трайчо Трайков. Именно по негово време строежът на втората руска атомна централа у нас бе спрян. 

По думите на Трайков при представянето на "засекретения" доклад на БАН, възложен от държавата, за да се оправдае евентуален рестарт на АЕЦ "Белене", представителят на учените е казал: "Проектът не е жизнеспособен, но тъй като са ни платили 2 милиона лева да кажем кога би бил жизнеспособен, смятаме, че има възможности при спазването на тези и тези условия."

Според Трайков обаче нищо категорично не може да се твърди, докато новият доклад за "Белене" не бъде предоставен публично за обсъждане, както е било направено преди години - докладът на Ейч Би Си бе оповестен. 

"Далеч не съм убеден нито в чистотата на мотивите, нито в способността на държавата да въздаде справедливост толкова години назад", каза Трайков за идеята на ГЕРБ да променят конституцията, за да отпадне давността за разследвания на престъпления при приватизацията в периода 1992-2017 г. 

Трайков припомни, че през 1990 година България беше в банкрут, а не страна с несметни богатства, които, видите ли, някой бил изкупил на безценица, както от ГЕРБ, а преди това и от БСП се опитват да внушават.