Ad Config - Website header

 

Article_top

"Имам ценностни противоречия с правителството." Това обявява президентът Румен Радев в интервю пред сайтовете BulgarianPresidency.eu и Euractiv.

Според него демокрацията е в отстъпление, но оставката на председателя на парламента Димитър Главчев е показала, че има някакъв праг на самосъхрание на парламентаризма. Кризата отмина, но тревогата ми остава, казва още държавният глава.

"Може да съм генерал, но не харесвам войнствената реторика"  - така той обяснява своята позиция за отношенията с Русия.

За оставката на председателя на Народното събрание

В петък изненадващо председателят на парламента Димитър Главчев подаде оставка. Това стана малко след като в парламента пристигна премиерът Бойко Борисов. За същия ден бяха предвидени обсъждане и гласуване на искане за оставката на Главчев. То бе внесено от БСП и ДПС. Социалистите обявиха, че няма да влизат в залата, докато на председателското място е Главчев. Мотивът - неправомерно според тях отстраняване на лидера на БСП Корнелия Нинова от заседание на парламента, докато тя чете декларация с критики срещу премиера и кабинета.

"Неотдавна заявих, че демокрацията е в отстъпление. Изгонването от трибуната на лидера на опозицията за това, че критикува премиера и правителството, е олицетворение на тази теза. Оставката на председателя на парламента все пак показа, че има някакъв праг на самосъхранение на парламентаризма и той сработи. Този ход върна опозицията в пленарната зала и се надявам да възстанови диалога и нормалната работа на Народното събрание.

Оставката дойде след демонстративната намеса на премиера Бойко Борисов. А би следвало българският парламент като най-висшия политически орган в една парламентарна република да е независим, да регулира сам вътрешните си конфликти и да контролира правителството, а не обратното. Тъй че кризата отмина, но тревогата ми остава", коментира Радев събитията от петък.

За напрежението с правителството и управляващото мнозинство

"Аз съм за открити позиции в политиката и не приемам над масата да си стискаме ръцете, а под масата да се върши друго. Подобни сценарии не водят до конструктивни отношения", твърди президентът по темата за обтегнатите му отношения с правителството и управляващото мнозинство.

Той обяснява, че има "ценностни противоречия с правителството, които създават понякога напрежение". И дава за пример борбата с корупцията, която за него била приоритет, и очаквал реални действия, а не "декларации в минало време". Радев коментира идеята на ГЕРБ за ревизия на приватизацията преди 20 години. Например за мен и за огромната част от българския народ борбата с корупцията е приоритет. И бих искал да видя реални, всеобхватни и ефективни мерки от страна на управляващото мнозинство.

"А ревизия на крупните обществени поръчки през последните години, начина на харчене на еврофондовете, и най-вече създаване на ясни механизми, гарантиращи разкриване, пресичане, разледване и наказателно преследване на корупционни деяния сега и в бъдеще време. Това може да възстанови справедливостта в обществото, а не само отнемането на незаконно придобито имущество, каквато е и основната идея на прокарвания от управляващите нов закон за противодействие на корупцията" , казва той.

И отново темата за самолетите

Радев нарича "инсценирани атаки" обвиненията, че той лобира за купуването на шведските самолети "Грипен", защото бил взел солидна сума за това. Той обвързва тези твърдения с неговото желание за борба с корупцията.

"Тези инсценирани атаки започнаха, когато заявих, че в България няма политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта и трябват ефективни мерки, които да дисциплинират политическата класа."

"Мнозинството дори създаде специална парламентарна комисия, целяща да ме набеди и да ревизира становището на военните експерти за избора на нов самолет. Работата на комисията приключи безславно –  с некомпетентни и неаргументирани становища, но с арогантни и безпочвени внушения. Разбира се, никой не посмя да излезе с конкретни обвинения, защото знаят, че ще бъдат оборени в съда", добавя Радев.

"Всъщност атаките към мен се засилиха най-вече когато се поде публичният дебат кой да назначава ръководството на новия антикорупционен орган – дали президентът или парламентарното мнозинство", твърди той.

За Русия и "историческите връзки"

Според Радев да си проруски настроен е модна медийна дамга, не пропуска да се обяви за диалог с Русия и да спомене за "дълбоките исторически връзки с руския народ".

Ето как звучат въпрос и отговор по тази тема:

- Вас ви нападат и по друга линия – че сте проруски настроен. Но доколкото си спомням, не вие подарихте кученце на Путин…

- (Смее се) Това е модна медийна дамга в цяла Европа и не само. Аз се ръководя от интереса на България и на Европа. Нима смятате, че войнствената реторика спрямо Русия е в наш интерес? Тя изостря напрежението, повишава риска и разделя континента точно когато трябва да стоим обединени срещу глобалния тероризъм, нахлуването на радикален ислям, нарастването на конфронтацията.

Канцлерът Меркел сподели наскоро, че не можем да говорим за сигурност в Европа без Русия. Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел много точно отбеляза, че трябва да спрем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия. Радетел съм на диалога, не на конфронтацията. Може да съм генерал, но не харесвам войнствената реторика. До нея прибягват лекомислено тъкмо политици без пагони. Българите имаме дълбоки исторически връзки с руския народ и България може да спомогне за този диалог.

Оскверняването на паметниците и хибридната война

-Относно оскверняването на руските паметници се появиха доста коментари, че има нещо хибридно и съмнително. Кой ги осквернява, с каква цел?

Това се случва от 30 години, не от вчера, затова така наречените хибридни обяснения не правят факта по-малко тревожен и възмутителен. Притеснителното за мен е, че виждаме все повече свастики и антисемитски лозунги. Това е кощунствено. В многовековната си история българите сме доказали, че сме толерантни към други религии и етноси и трябва да запазим този дух. Недопустимо е да се поругават паметници, при това със свастики. Също така е недопустимо отвън да изопачават нашата история.

- Вие бяхте достатъчно ясен, че България е спасила своите евреи…

Българският народ е спасил своите евреи и това е една от светлите страници не само в българската, но и в европейската история. Този акт е пример за истинска консолидация – народът, политиците, интелигенцията, църквата – всички заедно, обединени от една високохуманна кауза."

За паметника пред НДК, който се появи на мястото на "1300 години България" президентът решава да се дистанцира: "Нито бях информиран, нито поканен на това събитие".

-А бихте ли го характеризирали като гаф?

Трябва много добро познаване на историята, когато се предприемат такива стъпки. Статуята е част от един голям мемориален комплекс, състоящ се от паметни стени с имената на хиляди български офицери и войници, загинали за нашето национално обединение. Затова и самият лъв, поставен сам, без най-важната част от мемориалния комплекс – стените с имената на загиналите, дава повод за претенции. Нека всеки обаче знае, че ние сме народ, който е дал многобройни и свидни жертви за своята собода и уважаваме историята си."

За европредседателството

Според Радев най-големите рискове по време на българското европредседателство са "Европа да остане встрани от динамичните процеси в глобален мащаб. Като казвам встрани, имам предвид не само вземането на отношение и изказване на позиции, но и участие в изработването на решения, както и предприемането на определени действия".

"Президентите Путин и Тръмп вземат решения или обсъждат помежду си теми, които касаят пряко Европа, а точно Европа не участва. Амбицията за присъствие на глобалната сцена не може да се реализира само с инструментариума на „меката сила“, когато другите глобални играчи развиват чувствителна военна мощ. Нека за миг си представим как ще изглежда НАТО без военната мощ на САЩ, Турция и Канада?", смята президентът генерал.

Радев смята, че "Европа на различни скорости съществува и това е факт. Нашата амбиция трябва да бъде не да премахнем това с лозунги, а с креативни политики и инициативи".

"Работя активно с българското правителство, за да може по време на председателството да настояваме за ясни правила за участие в тези засилени сътрудничества, критериите да не се сменят по време на играта. В това отношение е показателна нашата одисея по пътя ни към Шенген, защото по време на самия процес бяха сменени правилата и възникнаха нови политически критерии, казва още той.

Радев не отговаря пряко на въпроса дали българките националисти могат да представляват риск по време на европредседателството:

"За мен не е важен етикетът, а идеите и политическото поведение. В цяла Европа наблюдаваме тревожен ръст на национализмите. Френският президент Митеран казваше, че национализмът означава война. Историческият опит от ХХ век потвърждава тезата. ЕС има едно безспорно постижение и това е умиротворяването на континента вече цели седем десетилетия. Това е благо, което съвременният човек недооценява, защото повечето съвременници в Европа са родени и израсли в мир.

Но ръстът на национализмите е знак за неудовлетворение. Сигнал, че трябва да се вслушваме в хората, да заговорим на техния език, да решаваме техните проблеми, от които се отдалечихме."

 

"Имам ценностни противоречия с правителството." Това обявява президентът Румен Радев в интервю пред сайтовете BulgarianPresidency.eu и Euractiv.

Според него демокрацията е в отстъпление, но оставката на председателя на парламента Димитър Главчев е показала, че има някакъв праг на самосъхрание на парламентаризма. Кризата отмина, но тревогата ми остава, казва още държавният глава.

"Може да съм генерал, но не харесвам войнствената реторика"  - така той обяснява своята позиция за отношенията с Русия.

За оставката на председателя на Народното събрание

В петък изненадващо председателят на парламента Димитър Главчев подаде оставка. Това стана малко след като в парламента пристигна премиерът Бойко Борисов. За същия ден бяха предвидени обсъждане и гласуване на искане за оставката на Главчев. То бе внесено от БСП и ДПС. Социалистите обявиха, че няма да влизат в залата, докато на председателското място е Главчев. Мотивът - неправомерно според тях отстраняване на лидера на БСП Корнелия Нинова от заседание на парламента, докато тя чете декларация с критики срещу премиера и кабинета.

"Неотдавна заявих, че демокрацията е в отстъпление. Изгонването от трибуната на лидера на опозицията за това, че критикува премиера и правителството, е олицетворение на тази теза. Оставката на председателя на парламента все пак показа, че има някакъв праг на самосъхранение на парламентаризма и той сработи. Този ход върна опозицията в пленарната зала и се надявам да възстанови диалога и нормалната работа на Народното събрание.

Оставката дойде след демонстративната намеса на премиера Бойко Борисов. А би следвало българският парламент като най-висшия политически орган в една парламентарна република да е независим, да регулира сам вътрешните си конфликти и да контролира правителството, а не обратното. Тъй че кризата отмина, но тревогата ми остава", коментира Радев събитията от петък.

За напрежението с правителството и управляващото мнозинство

"Аз съм за открити позиции в политиката и не приемам над масата да си стискаме ръцете, а под масата да се върши друго. Подобни сценарии не водят до конструктивни отношения", твърди президентът по темата за обтегнатите му отношения с правителството и управляващото мнозинство.

Той обяснява, че има "ценностни противоречия с правителството, които създават понякога напрежение". И дава за пример борбата с корупцията, която за него била приоритет, и очаквал реални действия, а не "декларации в минало време". Радев коментира идеята на ГЕРБ за ревизия на приватизацията преди 20 години. Например за мен и за огромната част от българския народ борбата с корупцията е приоритет. И бих искал да видя реални, всеобхватни и ефективни мерки от страна на управляващото мнозинство.

"А ревизия на крупните обществени поръчки през последните години, начина на харчене на еврофондовете, и най-вече създаване на ясни механизми, гарантиращи разкриване, пресичане, разледване и наказателно преследване на корупционни деяния сега и в бъдеще време. Това може да възстанови справедливостта в обществото, а не само отнемането на незаконно придобито имущество, каквато е и основната идея на прокарвания от управляващите нов закон за противодействие на корупцията" , казва той.

И отново темата за самолетите

Радев нарича "инсценирани атаки" обвиненията, че той лобира за купуването на шведските самолети "Грипен", защото бил взел солидна сума за това. Той обвързва тези твърдения с неговото желание за борба с корупцията.

"Тези инсценирани атаки започнаха, когато заявих, че в България няма политическа воля за борба с корупцията по високите етажи на властта и трябват ефективни мерки, които да дисциплинират политическата класа."

"Мнозинството дори създаде специална парламентарна комисия, целяща да ме набеди и да ревизира становището на военните експерти за избора на нов самолет. Работата на комисията приключи безславно –  с некомпетентни и неаргументирани становища, но с арогантни и безпочвени внушения. Разбира се, никой не посмя да излезе с конкретни обвинения, защото знаят, че ще бъдат оборени в съда", добавя Радев.

"Всъщност атаките към мен се засилиха най-вече когато се поде публичният дебат кой да назначава ръководството на новия антикорупционен орган – дали президентът или парламентарното мнозинство", твърди той.

За Русия и "историческите връзки"

Според Радев да си проруски настроен е модна медийна дамга, не пропуска да се обяви за диалог с Русия и да спомене за "дълбоките исторически връзки с руския народ".

Ето как звучат въпрос и отговор по тази тема:

- Вас ви нападат и по друга линия – че сте проруски настроен. Но доколкото си спомням, не вие подарихте кученце на Путин…

- (Смее се) Това е модна медийна дамга в цяла Европа и не само. Аз се ръководя от интереса на България и на Европа. Нима смятате, че войнствената реторика спрямо Русия е в наш интерес? Тя изостря напрежението, повишава риска и разделя континента точно когато трябва да стоим обединени срещу глобалния тероризъм, нахлуването на радикален ислям, нарастването на конфронтацията.

Канцлерът Меркел сподели наскоро, че не можем да говорим за сигурност в Европа без Русия. Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел много точно отбеляза, че трябва да спрем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия. Радетел съм на диалога, не на конфронтацията. Може да съм генерал, но не харесвам войнствената реторика. До нея прибягват лекомислено тъкмо политици без пагони. Българите имаме дълбоки исторически връзки с руския народ и България може да спомогне за този диалог.

Оскверняването на паметниците и хибридната война

-Относно оскверняването на руските паметници се появиха доста коментари, че има нещо хибридно и съмнително. Кой ги осквернява, с каква цел?

Това се случва от 30 години, не от вчера, затова така наречените хибридни обяснения не правят факта по-малко тревожен и възмутителен. Притеснителното за мен е, че виждаме все повече свастики и антисемитски лозунги. Това е кощунствено. В многовековната си история българите сме доказали, че сме толерантни към други религии и етноси и трябва да запазим този дух. Недопустимо е да се поругават паметници, при това със свастики. Също така е недопустимо отвън да изопачават нашата история.

- Вие бяхте достатъчно ясен, че България е спасила своите евреи…

Българският народ е спасил своите евреи и това е една от светлите страници не само в българската, но и в европейската история. Този акт е пример за истинска консолидация – народът, политиците, интелигенцията, църквата – всички заедно, обединени от една високохуманна кауза."

За паметника пред НДК, който се появи на мястото на "1300 години България" президентът решава да се дистанцира: "Нито бях информиран, нито поканен на това събитие".

-А бихте ли го характеризирали като гаф?

Трябва много добро познаване на историята, когато се предприемат такива стъпки. Статуята е част от един голям мемориален комплекс, състоящ се от паметни стени с имената на хиляди български офицери и войници, загинали за нашето национално обединение. Затова и самият лъв, поставен сам, без най-важната част от мемориалния комплекс – стените с имената на загиналите, дава повод за претенции. Нека всеки обаче знае, че ние сме народ, който е дал многобройни и свидни жертви за своята собода и уважаваме историята си."

За европредседателството

Според Радев най-големите рискове по време на българското европредседателство са "Европа да остане встрани от динамичните процеси в глобален мащаб. Като казвам встрани, имам предвид не само вземането на отношение и изказване на позиции, но и участие в изработването на решения, както и предприемането на определени действия".

"Президентите Путин и Тръмп вземат решения или обсъждат помежду си теми, които касаят пряко Европа, а точно Европа не участва. Амбицията за присъствие на глобалната сцена не може да се реализира само с инструментариума на „меката сила“, когато другите глобални играчи развиват чувствителна военна мощ. Нека за миг си представим как ще изглежда НАТО без военната мощ на САЩ, Турция и Канада?", смята президентът генерал.

Радев смята, че "Европа на различни скорости съществува и това е факт. Нашата амбиция трябва да бъде не да премахнем това с лозунги, а с креативни политики и инициативи".

"Работя активно с българското правителство, за да може по време на председателството да настояваме за ясни правила за участие в тези засилени сътрудничества, критериите да не се сменят по време на играта. В това отношение е показателна нашата одисея по пътя ни към Шенген, защото по време на самия процес бяха сменени правилата и възникнаха нови политически критерии, казва още той.

Радев не отговаря пряко на въпроса дали българките националисти могат да представляват риск по време на европредседателството:

"За мен не е важен етикетът, а идеите и политическото поведение. В цяла Европа наблюдаваме тревожен ръст на национализмите. Френският президент Митеран казваше, че национализмът означава война. Историческият опит от ХХ век потвърждава тезата. ЕС има едно безспорно постижение и това е умиротворяването на континента вече цели седем десетилетия. Това е благо, което съвременният човек недооценява, защото повечето съвременници в Европа са родени и израсли в мир.

Но ръстът на национализмите е знак за неудовлетворение. Сигнал, че трябва да се вслушваме в хората, да заговорим на техния език, да решаваме техните проблеми, от които се отдалечихме."

Коментари

kate pate's picture
kate pate
kate pate4

Този въпрос от интервюто

Този въпрос от интервюто показва ясно че добре подкован журналист е взел интервюто.

Вас ви нападат и по друга линия – че сте проруски настроен. Но доколкото си спомням, не вие подарихте кученце на Путин…
kate pate's picture
kate pate
kate pate4

Иначе казано лоби-заверата

Иначе казано лоби-заверата между Хохегер и Моника май пак работи.

Най

Следвайте ни

 
 

Още по темата

Още от категорията