БСП внася предложение за създаване на временна комисия, която да разгледа в детайли Националната програма за саниране, съобщиха леви депутати на брифинг в парламента.

"Бихме искали в предмета на работа на тази комисия да станат ясни всички обстоятелства, свързани с изработването на критериите на програмата и изпълнението на целите й. С начина на определяне на пределните цени на строителните дейности, които знаете, че след това бяха многократно коригирани", заяви Жельо Бойчев.

Временната комисия трябва да има за цел и да заложи бъдещо развитие на програмата, добави той.

"Към момента има подписани договори за 2 милиарда лева и не е ясно какво е бъдещето на програмата и какъв процент ще бъде заплащането от страна на българските граждани. Притеснени сме от констатациите, които има в доклада на Сметната палата", добави Бойчев.

На въпрос дали са вдъхновени от президента Румен Радев, който също предложи подобна комисия наскоро, социалистите заявиха, че идеята е изцяло тяхна и изтъкнаха, че още от миналата година са критични към програмата. Но изразиха и задоволство, че държавният глава споделя техните притеснения.

"Няма ресурс за програмата за саниране за следващата 2018 година", посочи Бойчев. "Дължим отговор на въпроса какъв е ефектът от разходването на този ресурс."

Час по-късно ГЕРБ също направиха брифинг по темата, като изтъкнаха, че няма да подкрепят създаването на анкетна комисия - защото трябва да се ценят времето и ресурсът на народните представители.

"Програмата не е спряна. В момента има над 850 сгради, които са завършени, близо 600 са в процес на изпълнение, останалите са в различен етап на договаряне на обществените поръчки. Средствата за сградите, които се изпълняват, са осигурени и ще бъдат финансирани от бюджета. А бъдещето е в пряка връзка с изработването на жилищна стратегия", коментира зам.-министърката на регионалното развитие Малина Крумова.

Тя изтъкна, че резултати вече има - домакинствата, които са се включили в най-ранния етап, са спестили между 40 и 60% разходи за отопление през зимния сезон. И изтъкна, че преди края на годината жилищната стратегия ще бъде подложена на обществено обсъждане.

Темата коментира и депутатката от ГЕРБ Даниела Савеклиева, народен представител от Благоевград, където са най-многото санирани сгради по програмата. Тя изтъкна, че местните са повярвали на кмета на града и на ГЕРБ и са се доверили на програмата въпреки критиките на левицата.

"Какво правеха по същото време от БСП? Заливаха ни с фалшиви новини - че материалите са токсични, че ще им ипотекират апартаментите, че ще си загубят жилищата. Къде са тези болни хора или останали без дом?"

И отбеляза, че цените на имотите се вдигат и градът става по-хубав.