"В случаите, когато при извършване на периодичен технически преглед се установи опасна техническа неизправност, Изпълнителна агенция "Автомобилна информация" уведомява Министерството на вътрешните работи за временно отнемане регистрацията на неизправното превозно средство."

Това записаха депутатите окончателно чрез промени в Закона на МВР - тоест ще се отнема временно регистрацията на неизправни автомобили. Собственикът ще научава за това от МВР. Парламентът гласува текстовете на второ четене днес, а поправката, засягаща автомобилите, бе прокарана през преходните и заключителните разпоредби, препращащи към Закона за движение по пътищата. 

Новата мярка ще влезе в сила напролет, гласува още парламентът. Когато автомобилът бъде поправен - той ще се връща в движение, става ясно още от промените. За целта няма да е нужна нова процедура по регистрация.

Глоба от 500 до 3000 лв. за водачите на камиони, които навлизат в пътно платно след знак за забрана или размерът и теглото им са по-големи от разрешените по съответния път, прие още парламентът.

С друга промяна от догодина ще започне и тестовото внедряване на системата eCall - това е спешно повикване към тел. 112, а идеята е сигнал да се подава от превозното средство при задействане на въздушните възглавници на автомобила. Системата трябва да е изградена така, че да се подава автоматичен сигнал за точното време и място на катастрофата. Това може да става и ръчно. Първоначално системата ще работи само с новопроизведени автомобили. 

Депутатите решиха още в населени места с до 5000 души екипите за пожарна безопасност да бъдат от двама, а не от трима души. През последните месеци имаше протести от синдикати в МВР за опита за закриване на местни дирекции на пожарната. Служителите настояваха и да се обезпечат екипите от по трима души. И днес по време на дебатите от БСП настояха, че има смисъл в това изискване, защото то гарантира не само бързата реакция при пожар, но и живота и здравето на огнеборците. Председателят на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов обаче защити изключенията в населени места до 5000 души и те бяха приети от залата. 

С гласуваните днес промени бе въведена т.нар. синя карта, с която се улеснява работата на чужденци в България от страни извън ЕС. Идеята е висококвалифицирани кадри от трети страни да получават синя карта за престой в страната ни по облекчен режим. 

ГЕРБ и БСП се скараха по текстовете, реграментиращи обектите, които МВР трябва да охранява, и тези, за които това ще става срещу заплащане. Цветанов обвини левицата, че по нейно време е закрито охранителното звено на МВР-СОТ, което е можело да извършва тези дейности, които "напълно гарантираха сигурността" на държавните обекти. В крайна сметка промените в закона бяха приети.