Президентът Владимир Путин предложи на аржентинския си колега Маурицио Макри помощ в търсенето на подводницата, която изчезна в Южния Атлантически океан миналата сряда, и изпрати руски военен кораб на място.

Все по-намаляващите надежди да бъде открита подводницата "Сан Хуан" с 44-членен екипаж на борда събуждат спомените за една голяма трагедия, която руският най-силен човек не иска да възкресява, припомня АФП.

През 2000 г. само няколко месеца след като бившият офицер от КГБ става президент на Русия за първи път, страната губи ядрената подводница "Курск" със 118 души на борда, след като спасителната операция се проваля.

Някои от паралелите с трагедията с аржентинския плавателен съд - експлозия на борда, състезание с времето да се спаси екипажът и фалшивата надежда и гневът на роднините.

Загубата на "Курск" се превърна в най-тежката загуба в историята на руските ВМС и неприятен спомен за Путин.

През август 2000 г. на "Курск" - най-модерната ядрена подводница на Русия, избухва пожар, последван от експлозия след теч на гориво, докато тя извършва учения в Баренцово море.

Новоизбраният тогава президент е на почивка в Сочи, когато подводницата потъва. Той не проговаря повече от седмица, като се връща в Кремъл - чак пет дни след трагедията.

След което му трябват още четири дни, за да отиде в Мурманск, за да види как върви спасителната операция.

Като капак Москва отказва чуждестранна помощ.

По-късно Путин е остро критикуван за липсата си на добра преценка и за въвеждането в заблуда на обществото за темпото, с което се развива спасителната операция.

По-голямата част от хората на борда на "Курск" умират веднага, но някои оцеляват няколко дни - като водят сърцераздирателни дневници до любимите си хора - преди да загинат мъчително от задушаване.

На 22 август 2000 г. Путин се среща с близките и роднините на починалите, като се опитва да хвърли вината за случилото се и за състоянието на военноморския флот върху предшествениците си.

"Нямах представа, че нещата са в такова състояние", казва Путин на гневните роднини. После добавя, че би направил всичко: "Ако можех аз да сляза долу...."

Кремълският репортер Андрей Колешников, който е на срещата, която се провежда при затворени врата, споделя по-късно, че е помислил, че роднините ще разкъсат президента.