Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира изявленията на премиера Бойко Борисов, който намекна, че партията стои зад "саботажа", свързан с махането на павета на бул. "Дондуков" в София.

"Г-н Борисов на заседание на МС е направил някои внушения. Не казва нищо конкретно като имена, като партии, но прави внушения. Да казва конкретно какво има предвид, че иначе ще го казва в прокуратурата, както с наркотрафиканта", заяви Нинова (все още няма развръзка по изказването на министър-председателя, че в НС има наркотрафикант депутат, б.а.).

И допълни, че когато премиерът говори за БКП, трябва "да си извади партийната книжка от БКП и да си я сложи отляво, да си извади молбата за напускане на МВР, за да остане в БКП, и да си я сложи вдясно". Нинова изтъкна, че тя самата не е била член на БКП, а БСП е дала реална оценка за периода преди 1989 г.

"Отчели сме постигнатото, строителството на България, но сме казали кое не приемаме. Те оценка за онзи период не са дали. Държат си партийните книжки, сигурно си ги пазят.

Те имат спомен от онова време - конгресът им го показа. Много кандидати за председател, конкуренция, много критични изказвания, шарено гласуване...", иронично отбеляза Нинова.

Тя продължи с напдаките към ГЕРБ.

"Очевидно в ГЕРБ са поумнели малко от времето, когато се молеха Деница Златева да остане вицепремиер, а аз да стана председател на парламента", заяви Нинова.

Така тя коментира декларацията на конгреса на ГЕРБ, че партията няма да влиза в коалиция с БСП. Според нея обаче в ГЕРБ не са поумнели достатъчно.

"Мотивите да не искат голяма коалиция е, че БСП е лоша. Мотивите да не се правят големи коалиции са много по-сериозни, държавнически. В една демокрация трябва да има управление и опозиция, защото иначе опозиция става народът. Трябва да има дясно и ляво. Когато те се слеят, се раждат популисти и националисти", обясни Нинова.

БСП няма да подкрепи текста в бюджета, с който се намалява партийната субсидия само на извънпарламентарните партии. Тя припомни, че партията има последователна позиция за това, че санкциите срещу Русия вредят на националния интерес на България. Според нея управляващите все още не са се определили окончателно по този въпрос.

"Ще върна без подпис папката на Цветан Цветанов с предложение за промяна в Конституцията", каза още Нинова.

Така тя коментира инициативата на ГЕРБ за промени в основния закон, с които да отпадне давността за престъпления, свързани с приватизацията.

"Нашето решение е иницииране на разговори, предложение на лидерите за разширяване обхвата на ревизията на Прехода и общо решение. Папката ще върна без подпис. Искаме лидерска среща и общо съгласие да подпишем едно предложение. Вярвам, че лидерите ще направят необходимото това да се случи“, заяви Нинова.