Щабът на южнокорейската армия съобщи, че Северна Корея е изстреляла неидентифицирана балистична ракета, предава AFP, цитирана от "Фокус".

Ракетата е излетяла в посока изток от провинция Южен Пьонган в комунистическата държава. Южнокорейските медии съобщават, че в момента армиите на страната и на САЩ я анализират.

Балистичната ракета е летяла около 50 мин. и най-вероятно е паднала в икономическата зона на Япония, пише руското издание “Известия“, като се позовава на информация, съобщена от официални японски лица и предадена от местни медии. Според същите данни е свикано спешно съвещание на щаба на японската армия, което да обсъди въпроса.

„Ние ще анализираме информацията относно изстрелването и съберем допълнителни данни за възможните щети по морски или въздушни обекти“, заяви генералният секретар на японския съвет на министрите Йошихиде Суга.

Прессекретарят на Пентагона полк. Роб Манинг първоначално съобщи, че армията на САЩ е засякла "възможно ракетно изстрелване от Северна Корея".

„В приблизително 13:30 часа (20:30 часа българско време) засякохме възможно ракетно изстрелване от Северна Корея“, съобщи полк. Манинг. „В момента проучваме ситуацията и ще предоставим допълнителни детайли, когато са налични“, допълни той.

 

Говорителят на Белия дом Сара Сандърс съобщи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е бил известен за ракетното изпитание на Северна Корея, още докато изстреляният обект е бил в полет. Тръмп е бил на посещение в Конгреса по време на изстрелването.

„Той бе уведомен, докато ракетата още беше във върдуха, относно ситуацията в Северна Корея“, съобщи Сандърс.

Президентът се е завърнал в Белия дом след това .

Това е първото изстрелване на ракета от Северна Корея за последните месеци.

Южнокорейският министър на въпросите, свързани с обединението съобщи по-рано, че в Северна Корея се наблюдават белези на необичайна активност.