"Няма как да участваме в сценките на Бойко Борисов. Няма да разследваме корупцията сега, а ще говорим пак за Иван Костов. Ако Борисов искаше да разследва корупцията, защо не започна с "Булгартабак".

Така бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров коментира пред БНТ защо БСП е против идеята на ГЕРБ за ревизия на приватизацията.

Овчаров припомни как още при продажбата на "Булгартабак" преди съобщаването кой е купувачът написал на едно листче имената.

По думите му "финансов инвеститор под контрола на Делян Пеевски и Цветан Василев". Но този финансов инвеститор наскоро продаде само марката на цена, която купи целия холдинг, смята бившият министър.

На въпрос защо БСП не е сезирала прокуратурата, Овчаров отговори: "Прокуратурата разследва само когато Бойко Борисов каже"

Според него е нужно да се даде истината за целия преход - да се разследва не само приватизацията на няколко предприятия, а какво се случи с масовата приватизация, с борческите групировки, кой раздаде на концесия най-големите богатства в страната.

Той отбеляза и за действията на кабинета на ОДС: "Каквото и да ни е мнението за Иван Костов, трябва да бъдем обективни. Такива бяха купувачите тогава".

Овчаров призна, че недоволството на народа от приватизацията е дошло и до голяма степен и от "това, което правеше БСП", когато управляваше. 

Според бившия министър не може сега от ГЕРБ да искат да се прави ревизия само на няколко сделки, които са интересни на Бойко Борисов. Той даже ги посочи.

"Софарма",  "Каолин" и, разбира се", Корнелия Нинова - няколко сделки, които на Бойко Борисов са му интересни. Или нищо, или всичко на масата...

Овчаров даде и оценката си за Корнелия Нинова като партиен лидер на БСП.

"Бойко Борисов почти не издържа нейното говорене, на едно и също равнище се, очевидно той вече не издържа", обясни той защо смята, че Нинова добре се справя. 

Той коментира и възобновяването на темата "Белене". 

"Струва ми се, че Белене най-накрая ще се случи. Съвсем нормални са параметрите в доклада на БАН. В анализа на HSBC през 2012 г. още тогава бяха очертани параметрите, те са реалистични. Но трябва да бъде решено дали чисто политически трябва това да се случи", каза Овчаров, който е сред най-големите защитници на строителството на централата.

Според него не било ясно този, от когото зависи и който спрял проекта по-рано какво мисли, имайки предвид премиера Борисов.

 "Американският посланик каза в интервю, че проектът "Белене" е лош проект. Не мисля, че Бойко Борисов е станал по-самостоятелен в решенията си, отколкото когато взе решение да спре "Белене", каза Овчаров.

Според него проектът бил необратим, това показвали фактите.

"Забавно ми е как едни хора преди пет години обясняваха, че няма "Белене", сега обясняват, че трябва да има Белене", каза още той.

Той се страхувал обаче да не стане като с "Южен поток" - раздуване на цената, защото български компании искат "да вземат едни пари", а после дълги години да се плаща на руската страна.