Парламентарните страсти от изминалата нощ днес явно са стихнали, защото депутатите минават ударно през бюджетите на министерствата. Дебати в залата почти няма, има само предложения на опозицията, свързани най-вече с увеличението на средствата за конкретни пера и проекти, които обаче остават глас в пустиня. Нямаше ги и поне половината министри. Някои били рожденици, други са включени в премиерската делегация в Саудитска Арабия. Така текстовете се гласуват, както са били предложени. "Поне от кумова срама да бяхте приели нещо!", обърнаха се от опозицията към управляващите.

В бюджета на Министерството на околната среда и водите са планирани приходи от 56,2 млн. лв. и разходи 49,8 млн. лв., 29 млн. лв. от които за заплати, 23,4 млн. лв. за опазване на околната среда.

Заплатите в МОСВ са крайно ниски. Дават се допълнителни само 2,3 млн. лв., което е крайно недостатъчно за възнагражденията с оглед на скока на минималната работна заплата на 510 лв. В същото време там работят квалифицирани кадри, които бягат в частния сектор, опонираха от БСП, но не получиха повече пари за заплати.

Хората на Корнелия Нинова обърнаха внимание и на големия брой нерегламентирани сметища в страната. На общините е вменена отговорността за рекултивацията им, но не са предвидени достатъчно средства за целта в този бюджет. Имаме наказателна процедура от ЕК, за щастие без все още да са ни наложени санкции. Практика е на общините да се делегират задължения, без да им се осигурява финансов ресурс, посочиха от левицата, но пак без резултат.

Депутатът Дора Янкова пък поиска повече пари за ВиК в малките населени места до 3000 души, но и това предложение не бе прието. 

За Министерството на икономиката са планирани приходи от 26 млн. лв. и разходи за 80 млн. лв. 

"Тази година се отпускат 5 млн. лв. повече за насърчаване на инвестициите, но според БСП мерките не са достатъчни. България е на 90-о място от 150 в престижната класация Doing Business. Искаме изграждане на магистралите "Хемус", "Черно море" и на жп линията Русе - Варна - много хубави проекти, но никой не прави нищо по тях. Сега ни се предлага просто наливане на повече пари, без да се търси ефектът от тях. Направен е на принципа колкото повече", толкова повече, разкритикува Димитър Данчев (БСП), но корекции пак не последваха.

Бюджетът на Министерството на енергетиката пък бе приет без никакви предложения за изменения и дебати. Там са планирани приходи от 173 млн. лв. и разходи от 98,6 млн. лв.

Министерство на туризма ще има приходи от 9,7 млн. лв. и разходи от 19 млн. лв. Преди да започнат разискванията, от левицата попитаха къде е ресорният министър Николина Ангелкова. Оказа се, че тя не присъства на гледането на бюджета на ведомството си, защото била рожденичка.

От БСП поискаха цялостна стратегия за туризма и предложиха да се разработи нова програма за 15 млн. лв. за стимулиране на туризма извън активния сезон. Идеята им бе всеки турист, който е у нас за повече от 4 нощувки, да получава ваучер за 50 лева за посещения на културни обекти. Предложиха още да се постави акцент върху СПА туризма пак за 15 млн. лв., които да отидат за проекти за развитие и инфраструктура в около 100-те СПА дестинации в страната. Още 20 млн. лв. от левицата поискаха за развитие на спортния туризъм. Но и тези предложения останаха без дебати.

"Г-н Симеонов каза, че в българския туризъм се губят 4-5 млрд. лв. Каза още, че държавните дружества в туризма, визираше "Слънчев бряг" АД, са "черна дупка", посочи Жельо Бойчев и поиска обяснение от вицепремиера Валери Симеонов и от финансовия министър Владислав Горанов. Които не дадоха такова.

От левицата посочиха още, че са подценени приходите от концесиите на плажовете и от глобите. Само от "шумните акции" по Черноморието през тази година са влезли 450 млн. лв., а в бюджета са предвидени 340 млн. лв., посочи Христо Проданов.

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството планираните приходи са 372,5 млн. лв., а разходите - 418 млн. лв., 374,8 млн. лв. от които за инфраструктура. От левицата поискаха увеличение на тези пари (за инфраструктура) с 12 млн. лв. за рехабилитация на пътя Малко Търново - Царево, пак без успех.

Планираните приходи за Министерството на земеделието и храните са в размер на 156 млн. лв., а разходите - 210 млн. лв., 158 млн. лв. от които за земеделие и селските райони. От БСП и ДПС поискаха повече пари за заплати и в това ведомство и пак разкритикуваха подценените според тях приходи, в случая от собственост и глоби и санкции. Посочиха още, че по някои пера има "хроничен недостиг на средства", като например в агенцията за борба с градушките, селскостопанската академия и др. Поискаха и повече пари за "Напоителни системи" ЕАД, която получава 17 млн. лв. за 2018 г. Според левицата парите са крайно недостатъчни, що се отнася и до функцията по отводняване, което поставя в риск гражданите.

"На всички наши предложения гласувате с "против" импулсивно само защото са предложения на опозицията", обобщи Георги Стоилов, след като предложенията на опозицията за пореден път бяха отхвърлени, а бюджетът и на МЗХ - гласуван, както е бил предложен от правителството.

За Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията са предвидени 49 млн. лв. приходи, а в разходната част - 256 млн. лв., 175 млн. лв. от които субсидии за БДЖ и 17 млн. лв. за пощите. За информационните технологии отиват 18,5 млн. лв. 

Тук опозицията в лицето на ДПС поиска 11,6 млн. лв. за "БДЖ Пътнически превози", 4,8 млн. лв. за повишаване на квалификацията на персонала и още 3 млн. лв. за капиталови разходи - за 120 нови коли за ИА "Автомобилна администрация". 

"Този път никакво предложение на опозицията не бе прието. Поне от кумова срама да бяхте приели нещо. Като гръм от ясно небе дойде 1,2 млн. лв. за святото дело за ремонт на храмовете в Атон и "Св. Ал. Невски". Министрите поне можеха да благодарят на опозицията", отправи упрек към липсата на дебати и диалог и Спас Панчев (БСП) и предложи 2,4 млн. лв. отгоре към парите за пощите.

И двата опозиционни призива пак не бяха чути и изказвания нямаше и по тях. Предложенията им бяха отхвърлени, а тези на кабинета - разбира се, приети.

Министерството на младежта и спорта е планирало приходи от 26 млн. лв. и разходи от 75,7 млн. лв., най-голямата част от които са трансфери към спортните федерации (49 млн. лв.). За спорта в училище са предвидени 16 млн. лв. 

Очаквано Весела Лечева (БСП) се обяви против така предложения бюджет и се мотивира с това, че той представлява 0,071% от БВП при средно в ЕС поне 1 на сто. Сумата, която се отделя за спорт в свободното време, е едва 5 млн. лв., посочи тя и допълни, че съотношението пари за високи постижения и пари за подрастващите е 80 към 20. Лечева постави под съмнение и подготовката на състезателите ни на олимпиадата през 2020 г. пак заради недофинансиране. Няма достъпна спортна база за гражданите, каза още тя и подчерта, че за целта са заделени едва 1,5 млн. лв. и поиска още 5 млн. лв. отгоре.

"Подкрепете нашите предложения, няма как да не сте загрижени за здравето на нашите деца", опита се да подмами Лечева управляващите.

Ведомството на Лиляна Павлова - Министерството на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, логично няма планирани приходи, само разходи за 3,3 млн. лв., 2,6 млн. лв. от които за заплати.

Очертава се още един дълъг работен ден за народните представители, след като си гласуваха удължаване на заседанието до пълното приемане на бюджет 2018.