Предполагаше се, че той има какво да разкаже за предполагаемите връзки с Русия на хора около Доналд Тръмп. Така и се оказа - Майкъл Флин направи признания, които прехвърлят горещия картоф на зетя на президента.

След признанието на бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин в аферата за предполагаемите връзки с Русия, зетят на американския президент Джаред Къшнър попада под силен натиск.

Според информации в медиите, Къшнър е наредил на Флин да установи контакти с официални руски представители. Телевизия NBC се позовава на две доверени лица, чийто имена не се съобщават. "Вашингтон поуст" и сайтът BuzzFeed също сочат Къшнър за човека от преходния екип на Тръмп, който е подтикнал Флин да установи контакти с тогавашния руски посланик във Вашингтон Сергей Кисляк. 

Къшнър е един от най–доверените хора на Доналд Тръмп. Ако наистина се докаже, че именно той е наредил на Флин да разговаря с Москва, т.нар. „руска афера” ще се озове вече в непосредственото обкръжение на президента.

Флин призна за лъжливи показания

В петък бившият съветник по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин заяви, че е излъгал за контактите си с Русия. Пред федералния съд във Вашингтон той заяви, че е дал фалшиви показания през следователите на ФБР относно контактите си с руския посланик Сергей Кисляк. Става дума най–вече за телефонни разговори, които Флин е водил с Кисляк през декември  2016 година. Тогава бившият генерал беше обявен от Тръмп за съветник по въпросите на националната сигурност - още преди да изтече мандатът на президента Барак Обама.

Майкъл Флин подписа декларация, в която признава, че поведението му е било неправилно. Той се съгласява да сътрудничи на властите и в частност да съдейства изцяло на специалния прокурор Робърт Мълър „в името на моето семейство и нашата страна”. По този начин бившият 3-звезден генерал може да избегне съдебен процес.

Екипът на дългогодишния директор на ФБР Робърт Мълър разследва от месец май предполагаемите нелегални контакти на предизборния щаб на Доналд Тръм с Русия. Разследването трябва да установи дали тези контакти са повлияли резултатите от президентските избори, вкл. чрез предполагаемите руски хакерски атаки в полза на Тръмп. Американските тайни служби смятат, че в САЩ е била проведена широкомащабна кампания на руското правителство, която е целяла да навреди на кандидатката на Демократическата партия за президент Хилари Клинтън. В нов документ, представен от специалния следовател Мълър в съда, се казва, че Майкъл Флин е разговарял по телефона с тогавашния руски посланик по поръчка на високопоставен и отговорен член на предизборния щаб на Тръмп. 

Майкъл Флин - главен свидетел в руската афера?

След последните публикации в медиите, които засягат Къшнър, Белият дом веднага обясни чрез адвокат на Тръмп, че Майкъл Флин е действал по своя инициатива и че в аферата не са замесени други лица. Все още не е ясно дали самият Доналд Тръмп е знаел за контактите с Русия и дали е участвал в тях. Американският президент упорито и разпалено отрича каквито и да било контакти с Русия. Правителството в Москва също отхвърля всички обвинения за намеса в предизборната борба в САЩ.

Не за първи път на мушката

Джаред Къшнър попада за втори път в полезрението във връзка с руската афера. Съпругът на дъщерята на Тръмп Иванка е участвал през 2016 година в една среща с руска адвокатка, на която е ставало дума за компрометиращи материали за кандидатката на демократите за президентския пост Хилари Клинтън. Също и с руския посланик Кисляк Къшнър се е срещал два пъти, признава самият той.

Дойче Веле.