Управляващите в Полша консерватори изненадващо номинираха финансовия министър Матеуш Моравецки за премиер, предаде Ройтерс.

Това става в навечерието на серия от избори през следващите три години.

Моравецки, който бе и вицепремиер, ще замени популярната Беата Шидло, като така ще бъде дадено началото на големи рокади в правителството насред мандата му.

Още преди няколко дни източници във Варшава заявиха пред Ройтерс, че 49-годишният Моравецки е най-вероятният кандидат за мястото на 54-годишната Шидло. Той ще бъде човекът, който ще подготви партия "Право и справедливост" (ПиС), оглавявана от Ярослав Качински, за изборите.

Догодина в Полша ще бъдат избирани местни управи. През 2019 г. ще се състои парламентарен вот, а през 2020 г. - президентски.

Бишият банкер Моравецки е любимец на Качински, докато Шидло не се ползва с пълното доверие на партийния лидер, твърдят анализатори.

"Очевидно е, че Ярослав Качински е водачът и той е този, който раздава картите, независимо кой е премиер", заяви Хенрик Домански от Полската академия на науките.

Не се очакват драматични промени в икономическата политика. Според наблюдатели Моравецки ще запази стриктния контрол върху финансите и икономиката.

Все още обаче не е ясно дали Полша, която някога бе първенец по демократични промени след падането на комунизма, а сега е на нож с ЕС заради промените в държавните институции, които според критиците подкопават демокрацията и върховенството на закона, ще промени отношенията си с Брюксел.

Три източника споделиха пред Ройтерс, че външният министър Витолд Вашчиковски може да бъде заменен от Кшищоф Шчерски. Той е шеф на кабинета на президента Анджей Дуда, който иска да ма по-голяма дума в полската външна политика.

Кшищоф Шчерски може скоро да смени президентския кабинет с външното министерство.

Новото правителство трябва да бъде гласувано от парламента на 12 декември.

Въпреки критиките от чужбина, евроскептичното правителство на Беата Шидло, което е на власт от 2 години, бе сред най-популярните в Полша след падането на комунизма през 1989 г. Причините са най-вече в ниската безработица, увеличаването на публичните разходи и наблягането върху традиционните католически ценности.

По-рано през деня вчера долната камара на парламента във Варшава отхвърли вот на недоверие срещу правителството, поискан от опозицията. Видимо променената Шидло бе удостоена с възторжени ръкопляскания и цветя от партията си.

"Последните две години бяха невероятно време за мен, а службата на Полша и поляците бе чест", написа тя в туитър, след като решението за смяната й бе оповестено вечерта.

В продължение на месеци Шидло и Моравецки водеха борба за контрола върху най-големите държани компании. Конфликтът излезе наяве тази година при избирането на изпълнителен директор на ПЗУ - най-голямата застрахователна компания в Централна Европа.

Анализатори смятат, че въпреки ширещите се от седмици слухове за рокади в кабинета смяната на Шидло е изненадваща. Тя  лоялен партиен член и не е допуснала много грешки.

"Обяснението може да е, че в очите на Ярослав Качински тя е твърде лаба и че правителството се тресе от вътрешни конфликти и фракционни борби", коментира Хенрик Домански.

"Беата Шидло бе предвидим политик и съответно имаше по-малко рискове при нейното управление", допълни той.