"Шидло, Беата Шидло."

Така, в стила на Джеймс Бонд, се представя публично новото лице на полската политика, пише в. "Гардиън".

52-годишната миньорска щерка е бъдещата премиерка на страната. Това стана ясно, след като консервативната партия "Право и справедливост" (ПиС) спечели с абсолютно мнозинство парламентарните избори. Лидерът й Ярослав Качински няма намерение да се завръща на премиерския пост, който заемаше през 2006-2007 г. Той посочи за министър-председател Шидло, но на всички е ясно, че ще дърпа конците зад кулисите.

Беата Шидло спечели симпатиите на поляците със своята скромност, смятат анализатори, цитирани от Би Би Си. Късата й коса и приветливата й усмивка се превърнаха в символ на кампанията на ПиС.

Тя е завършила етнография в Ягелонския университет в Краков - едно от най-старите висши учебни заведения в Европа. Започва политическата си кариера като кмет на малкото южно градче Бжешче.

През 2005 г. Шидло е избрана за депутат от листата на ПиС. Тогава става и заместник-председател на партията.

С решението си да посочи Шидло за премиерл Ярослав Качински намери необходимия имидж, от който партията му имаше нужда, за да се завърне във властта след 8-годишно прекъсване.

Макар Беата Шидло публично да отдаде веднага след победата дължимото на Ярослав Качински, повечето хора смятат, че главната заслуга за успеха на консерваторите е нейна. Тя успя да подобри образа на партията, която доста изостри отношенията на Полша с ЕС, когато управляваше през 2005-2007 г. Агресивният стил на Ярослав Качински и неговия брат-близнак Лех Качински (президент на Полша, загинал през 2010 г. при самолетна катастрофа в Русия) отстъпи пред трезвите изказвания и добрите маниери на Беата Шидло.

"За разлика от други полски политици, тя осъзнава, че познанията й имат граници. По тази причина Шидло предпочита да работи с експерти. Но взема бързо решения, като се съсредоточава предимно върху икономиката", коментират анализатори от варшавския институт "Собиески".

По тази причина Шидло има уважението и на политическите си противници.

Друга причина за популярността на бъдещата премиерка е, че тя е дълбоко вярващ католик - нещо, което се цени изключително в Полша. А синът й е семинарист.

Сега обаче предстои по-трудното за Беата Шидло. Тя трябва да докаже качествата си вече във властта, а не в опозиция.

Макар да спечели убедително изборите, ПиС наследява едно твърде успешно 8-годишно управление на дясноцентристката "Гражданска платформа" (ГП). Полша бе единствената страна в Европа, която по никакъв начин не пострада след финансовата криза от 2008 г., и отбеляза значителен ръст. Друг е въпросът обаче, че много от поляците твърдят, че не са усетили лично напредъка.

Ярослав Качинскки, който ще дърпа конците на Беата Шидло, направи не едно скандално изказване. Така например той обвини бежанците, че носят болести и паразити, както и че застрашават католическия начин на живот на хората в Полша. Той е и против разпределението на мигранти. По тази причина се очаква напрежение между Варшава и Брюксел. И ако това се случи, главен потърпевш ще бъде не партийният лидер Качински, а премиерката Шидло.

Същевременно се очаква влошаване на и без това напрегнатите полско-руски отношения. Качински неведнъж е настоявал НАТО да бъде по-твърда срещу Кремъл, особено след руската агресия в Украйна, с която Полша граничи.

Качински иска също да започне ново разследване на гибелта на брат му Лех в Русия преди 5 години и половина. Консервативните кръгове в Полша продължават да обвиняват Москва за катастрофата, при която загинаха 96 души - всички от полския елит. При предишното разследване Варшава пое голяма част от вината и изтъкна, че правителственият авиоотряд е бил лошо подготвен.