Двадесет и пет европейски страни подписаха отбранителен пакт, който полага основите на общата европейска отбрана. Очаква се началото на “постоянното структурирано сътрудничество” да бъде формално обявено в края на седмицата. Страните членки обаче вече кроят планове за създаване на европейски военни болници, усъвършенстване на морското разузнаване, разработване на подводни дронове и системи за киберотбрана.

Споразумението е просто израз на добра воля, необходима за постигане на търговска сделка, обяви Дейвис.

Британският министър за "Брекзит" обяви, че постигнатото споразумение с ЕС не налага правни задължения за Лондон. Ще даде ли заден ход Великобритания точно преди 27-те да обявят дали преговорите за развода на Лондон и Брюксел са достатъчно напреднали, за да преминат във втората си фаза?

Евросъюзът да признае Йерусалим за столица на Израел поиска днес израелският премиер Бенямин Нетаняху. Той похвали американския президент Доналд Тръмп за решението да премести посолството на САЩ в спорния град. Дипломат № 1 на ЕС Федерика Могерини обаче обяви, че съюзът ще продължи да признава "международния консенсус" за Йерусалим. А демонстранти се обявиха срещу посещението на Нетаняху в Брюксел.

Нетаняху не се разбра с Могерини Йерусалим столица ли е на Израел, или не...

Бившият македонски премиер Никола Груевски подаде оставка като лидер на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ заради провала на местните избори, при които бившите управляващи загубиха всички големи градове от социалдемократите на Зоран Заев. Партията определи оставката като "морален акт"... Кой ще оглави македонската опозиция сега обаче ще стане ясно най-рано на конгреса на ВМРО-ДПМНЕ на 22 и 23 декември.