Пакт за сътрудничество в отбраната подписаха днес 25 страни членки на Европейския съюз. Първите 17 проекта по “постоянното структурирано сътрудничество” бяха представени от страните членки.

"Приветствам стъпката на европейските страни към полагане на основите на европейски отбранителен съюз", коментира председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, който предложи създаването на механизма. "Европа не трябва и не може да остави на друг сигурността и отбраната си."

Официално началото на сътрудничеството ще бъде обявено на среща на върха на ЕС на 14 и 15 декември. В него участват всички страни членки на Евросъюза с изключение на Великобритания, която го напуска през март 2019 г., Дания и Малта, които са неутрални.

25-те страни са подписали декларация, с която обявяват подготовката на първите съвместни проекти включително създаване на европейски военни болници, усъвършенстване на морското разузнаване, разработване на подводни дронове и системи за киберотбрана.

С подписването на пакта страните поемат задължения в области като личен състав, оборудване, обучение и инфраструктура за военни мисии на ЕС. Членките поемат ангажимент "редовно да увеличават бюджетите на отбраната в реално изражение", като 20% от тях са за покупка на оръжия и оборудване и 2% за изследвания и технологии.

Участието в сътрудничеството е доброволно, но веднъж влезли в него, страните ще подлежат на годишен преглед, че изпълняват поетите от тях задължения, и ще могат да бъдат изключвани, ако не го правят.

Държави извън ЕС също могат да участват в негови специфични мисии - условие, което отваря врата за Великобритания, една от двете ядрени сили в ЕС,  да остане ангажирана с неговата сигурност и отбрана дори след като го напусне.

През ноември началото на отбранителния съюз беше поставено през ноември, когато 23-ма министри на отбраната и на външните работи на държавите от ЕС подписаха в Брюксел съвместно уведомление, че искат да сключат отбранителен пакт, първата голяма стъпка на съюза в тази посока от 1954 г. насам. По-късно към тях се присъединиха Ирландия и Португалия и общият им брой стана 25.

Това е първото в историята на съюза “постоянно структурирано сътрудничество” - термин, използван в Лисабонския договор, да обозначи развиването на общи проекти и поемането на общи задачи в областта на отбраната.