Полша трябва да защити националната си идентичност по време на дебатите за бъдещето на Европейския съюз и ще се противопостави твърдо на идеята за Европа на две скорости, заяви новият премиер на страната Матеуш Моравецки. Той получи вот на доверие от парламента след като миналата седмица управляващата партия "Право и справедливост" го номинира за премиер на мястото на популярната Беата Шидло.

"Бъдещето на европейския проект се решава сега", каза Моравецки пред депутатите. "Полша идеално се вписва в европейската мозайка, но не може да бъде сложена насила в рамката."

49-годишният Моравецки, който беше финансов министър в кабинета на Шидло, заяви, че икономическата политика на кабинета няма да се промени и ще бъде запазен стриктният контрол върху финансите и икономиката. Правителството ще се фокусира към подобряване на международните отношения на страната, каза още бившият финансист.

Бишият банкер Моравецки е любимец на Качински, докато Беата Шидло не се е ползвала с пълното доверие на партийния лидер, твърдят анализатори.

Полша става все по-изолирана от европейските си партньори от началото на упралението на "Право и справедливост" преди две години. Опитите на управляващите да подчинят съдебната система на изпълнителната власт предизвикаха масови протести в страната. Евросъюзът дори заплаши Варшава с процедура за ограничаване на членските права на Полша по член 7 на договора на ЕС. Според Брюксел реформите поставят Конституционния съд и съдебната система в зависимост от изпълнителната власт.

Моравецки заяви вчера, че подкрепя спорната съдебната реформа, която беше приета от парламента след като президентът на страната Андуй Дуда наложи вето върху два от трите закона.

Несъгласието на Полша с миграционната политика на Евросъюзът също предизвика проблеми. Европейската комисия започна срещу Полша, Унгария и Чехия дела в Съда на ЕС, защото не изпълняват решения на държавите членки от 2015 г. за квотно преразпределяне на мигранти от Гърция и Италия. Полша не приема приемат кандидати за преместване от Гърция и Италия от декември 2015 г. 

Моравецки заяви, че Полша ще се противопостави на идеята на френския президент Еманюел Макрон за Европа на две скорости.

"Не искаме повече разделения. Противопоставяме се на разделянето на Европа между тези, които са добре, и тези, които имат проблеми", каза Моравецки пред полските депутати.

През лятото при посещението си във Варна фреският държавен глава заяви, че "не Полша очертава посоката, в която да се развива Европа" и обвини правителството, че върви срещу европейските интереси.

Докато е финансов министър Мравецки е хвален за растежа на полската икономика през двете години на управление на "Право и справедливост" и е смятан за един от най-компетентните членове на правителството. Критиците му обаче казват, че прогресът се дължи до голяма степен на фискалната дисциплина на предишното центристко правителство и на растежа в цяла Европа.

Моравецки е бивш международен банкер и ръководи операциите на испанската банка "Сантандер" в Полша преди "Право и справедливост" да вземе властта. С Моравецки начело на министерството на финансите и на развитието, правителството предприе стъпки за възвръщане на контрола на Полша върху банковия сектор.