Правителството одобри днес предлаганите от здравното министерство мерки за затягане на контрола върху реекспорта на лекарства, обяви ресорният министър Кирил Ананиев. 

Става въпрос за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които ще бъдат внесени за гласуване в парламента. Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) ще изготвя списък на лекарствените продукти, за които може да се ограничава износът. Медикаментите, които фигурират в този списък, ще могат да се изнасят само ако за тях няма наложено ограничение от ИАЛ. Това обаче ще се случва само ако се установи, че има недостиг на съответното лекарство за българските пациенти.

Пътят на всеки един медикамент ще се следи с електронен регистър, който трябва да започне да функционира до четири месеца, каза още Ананиев. В системата ще се въвеждат данни от влизането на медикамента на пазара, през минаването му през търговците на едро и дребно, в това число и в аптеките към болниците.

Ако пет аптеки подадат сигнал, че поисканото от тях лекарство не е доставено, то търговецът ще бъде глобяван с 25 000 лв. при първо нарушение. При повторно - направо ще му се отнема лиценза. Такива рестрикции ще бъдат прилагани при положение, че става въпрос за целенасочена политика на търговеца, продължаваща поне 3 месеца.

На въпрос няма ли риск някоя аптекарска верига да използва възможността да се оплаче от даден търговец, за да му навреди, Ананиев посочи, че именно електронният регистър ще бъде арбитър, ако има такива ситуации.