Републиканците в американския Конгрес постигнаха споразумение за окончателния данъчен законодателен пакет, предаде Ройтерс.

Така те разчистиха пътя към последното гласуване идната седмица. В резултат корпоративният данък ще падне на 21 на сто, ще бъдат намалени и налозите за богатите американци.

Според споразумението между Камарата на представителите и Сената корпоративният данък ще бъде с 1 процент по-висок от първоначално предвидения от 20%. Въпреки това той ще бъде доста под настоящия, който е 35 процента. Това е значително намаляване, за което корпорациите настояват от години.

Докато финализираха най-значителните данъчни промени от 30 години насам, републиканците седмици наред се колебаеха дали да намалят най-високия данък общ доход за богатите. В крайна сметка те се разбраха да го намалят до 37 на сто от сегашните 39,6%.

Всичко това се случи въпреки критиките на демократите, че планът на републиканците е реверанс към богатите и корпорациите, а дава малко на средната класа.

"Мисля, че постигнахме доста добро споразумение", заяви пред репортери Орин Хач - председател на сенатската Комисия по финансите.

Споразумението ще отмени минималния алтернативен корпоративен данък, въведен с цел гаранция, че печелившите компании плащат някои федерални налози.

Окончателният законопроект може да бъде огласен утре, като решителните глрасувания се очакват идната седмица и в двете камари на Конгреса.

Въпреки уверенията на лидерите на републиканците, че той ще мине, все още има опасност нещо да се случи в Сената. Републиканците имат там мнозинство от 52-ма срещу 48 представители. Те не могат да си позволят да загубят повече от два гласа на своите.

Джон Маккейн, който изненадващо гласува против отмяната на "Обамакеър", се лекува в болница след операция от мозъчен тумор.

Най-малко още трима сенатори все още, изглежда, не са решили дали да подкрепят законопроекта. Сред тях е Джеф Флейк, който засега не уточнява какво го спира.

Финансовият "ястреб" Боб Коркър заяви, че още не е решил дали да подкрепи проекта от опасения за дефицита.

Сюзън Колинс, която също попречи на отмяната на "Обамакеър", каза, че няма да вземе окончателно решение, дкато не види законопроекта

Главните опасения на критиците са, че данъчната реформа само ще доведе до по-нататъшен скок на 20-трилионния външен дълг на САЩ.

Промените

• Предлага се необлагаемият минимум за един човек да бъде увеличен до 12 000 долара годишно, а за съпрузи - до 24 000 долара.

• Данъчната система трябва да бъде опростена така, че вместо 7, както е сега, да останат 3 ставки за подоходно облагане в размер на 12, 25 (за дребния бизнес) и 35 на сто (таван за индивидуални лица). Което означава, че ще бъде намалено данъчното бреме и за най-богатите американци, тъй като в момента максималната ставка е 39,6%.

Тези промени засягат федералните данъци. Американците плащат още местни и щатски данъци. В тези случаи обаче федералните власти не могат да влияят.

• Корпоративният данък се намалява от 35 на 21 на сто.

• Предвижда се и отмяна на данък наследство, когато става дума за семейни предприятия.