"Разочарована съм от злобата и омразата, която някои хора изливат - основно в интернет."

Така председателката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова коментира пред бТВ какви изводите си е направила от историята с нейното удостояване с титлата "доктор хонорис кауза" на Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

[nid:61723]]

Менда Стоянова, която сама призна, че няма много общо нито с академизма, нито с изкуствата, получи почетната титла през седмицата. В интернет се появи и петиция, в която се казва "Продадохте "доктор хонорис кауза" за пари"".

 
Тя разясни, че Академичният съвет на висшето училище бил взел решението още на 30 май, но тя отказала да присъства на насрочена церемония през юни, защото знаела какво ще се случи. "Толкова злоба, омраза се изля върху мен. Хората не обичат депутатите", заключи тя.
Преди известно време ректорът отново се обадил и тя вече не можела да му откаже.
Според нея дори и да била отказала почетната титла, пак резултатът щял да бъде негативен и скандалът щял да бъде защо не го е приела.
 
Стоянова уточни, че тя не била дала парите. "Имам позицията да говоря с министъра на финансите, с премиера", уточни тя. "В моята област са парите, разбира се", каза още депутатката от ГЕРБ. "Има стотици искания, много от тях се пренебрегват."
 
Тя разясни, че "сградата на нашето жълто училище беше пред разруха. 150 години е училище". 

""Не се чувствам неудобно", разясни ректорът Милчо Василев, въпреки вълната от критики срещу удостояването с почетното звание на депутатката.

Той я окачестви като "морален и честен човек". Академичният съвет толкова се развълнувал, че пожелал да изпълни на живо химна на България по време на церемонията.

Ректорът призна, че идеята била негова, но решението било прието на Академичен съвет.

"Тя не е вътре в изкуството, но дава парите за каузата. Това ме накара да пристъпя към тези неща", разясни той.

Менда Стоянова се очаква да изнесе и лекция след удостояването си с "доктор хонорис кауза". Лекцията не е задължителна, реши да уточни ректорът. Той даде и своето предложение за темата - "имаме тук специалност арт мениджмънт".

Стоянова обясни, че темата ще е свързана с парите.