Русия се меси във вътрешните политически дела на страните по целия свят.

Това обяви администрацията на американския президент Доналд Тръмп, предаде Ройтерс. Тя обаче не обвини Москва за намеса в изборите в САЩ през 2016 г.

Обвиненията се съдържат в новата стратегия за национална сигурност на САЩ. Тя е базирана на визията "Америка преди всичко" на Тръмп. Стратегията отразява дълго поддържаното мнение на американски дипломати, че Русия активно подкопава американските интереси у дома и зад граница въпреки опитите на самия Тръмп за по-топли отношения с колегата му Владимир Путин.

"Чрез модернизирани форми на подривна тактика Русия се меси във вътрешните политически работи на страните по целия свят", гласи документът.

В него обаче не се споменава това, което според американските разузнавателни агенции е намеса в президентските избори в САЩ.

"Русия използва информативни операции като част от своите усилия в киберпространството за влияние върху общественото мнение по целия свят. Нейните кампании за влияние се смесват с прикрити разузнавателни операции и фалшиви онлайн профили във финансирани от държавата медии, посредници от трети страни и платени потребители на социални медии или тролове", се казва още в документа.

Тръмп неведнъж е заявявал, че иска да подобри отношенията с Русия, въпреки че Москва пречи на Вашингтон да прокарва политиката си в Сирия и Украйна и почти не му помага в противостоенето срещу Северна Корея.

В реч, в която изложи стратегията си, Тръмп изтъкна, че в неделя му се е обадил Путин, за да му благодари за предаването на американски разузнавателни данни, помогнали за предотвратяването на атентат в Санкт Петербург.

Според Тръмп сътрудничеството е било извършено "по начина, по който трябва да се работи".

"Но докато търсим такива възможности за сътрудничество, ще се браним и ще браним нашата страна, така както никога преди не сме я бранили", каза той в зданието "Роналд Рейгън" в центъра на Вашингтон.

Присъствалите близо 650 души често ръкопляскаха на речта. Сред тях бяха началник-щабовете, няколко министри, депутати, военни и представители на разузнавателни и други агенции.

Разследване на Министерството на правосъдието се опитва да установи дали съветници от щаба на Тръмп са влезли в сговор с Русия. Нещо, което американският президент и Москва отричат.

Разузнавателните агенции в САЩ стигнаха до заключението, че руснаците са се опитвали да манипулират изборите в полза на Тръмп чрез пропаганда в социалните медии и проникване и огласяване на кореспонденцията в електронната поща с цел да попречат на кандидатката на демократите Хилъри Клинтън.

"Фейсбук", "Гугъл" и "Туитър" съобщиха, че руснаците са използвали техните услуги, за да разпространяват анонимно послания, разделящи американците в навечерието на изборите.

Други западни страни, сред които Франция, обвиниха Русия, че се опитва да се намеси в техните избори.

Какво съдържа документът

Конгресът изисква от администрацията на всеки президент на САЩ да изработи своя стратегия за национална сигурност. Новата стратегия на Тръмп е силно повлияна от размишленията на висшите съветници по националната сигурност, а не на самия президент, сподели чиновник, участвал в разработването на документа.

Стратегията на издигнатия от Републиканската партия държавен глава отразява приоритетите на девиза му "Америка преди всичко" в охраната на територията на САЩ и границите на страната, преустройство на армията, демонстрация на сила зад граница и провеждането на по-изгодни за Съединените щати търговски политики.

Изпратените до американските посолства по света опорни точки за новата стратегия дават ясно да се разбере, че официалната позиция на САЩ към Русия е твърда.

Разсекретена грама на Държавния департамент, цитирана от Ройтерс, гласи:

"Русия се опитва да отслаби надеждността на американските ангажименти към Европа. С нахлуванията в Грузия и Украйна Русия показа желание да използва сила, за да се противопостави на суверенитета на държавите в региона."

Хари Казианис - анализатор от консервативния Център за националните интереси, заявява: "Ако отношенията с Москва в момента са топли, Путин няма да се зарадва особено да му бъде лепнат етикетът на нещо, което на практика е враг на Америка."

От документа отпада обявяването през 2016 г. на климатичните промени за заплаха за националната сигурност, направено от президента демократ Барак Обама. Тръмп се зарече да извади САЩ от Парижкото споразумение за климата, докато не бъдат направени промени в него.

Без разлика между Москва и Пекин

Администрацията на Тръмп не прави разлика между Китай и Русия като съперници, опитващи се да оспорят силата на САЩ и да навредят на техните сигурност и благоденствие.

Обявяването на тези две страни за "ревизионистични сили" също става въпреки опитите на Тръмп да изгради добри отношения с китайския президент Си Цзинпин.

Висш чиновник от администрацията заяви, че Русия и Китай де опитват да преразгледат глобалното статукво - Москва в Европа чрез военните си намеси в Украйна и Грузия, а Пекин - в Азия чрез агресията си в Южнокитайско море.

Тръмп се опитва да убеди Си Цзинпин да упражни натиск върху Северна Корея зарази ядрената и ракетната програми на режима в Пхенян.

Администрацията във Вашингтон предупреждава също така, че извършваните от Китай кражби на интелектуална собственост са проблем на националната сигурност.

Комисията за чужди инвестиции в САЩ, известна като CFIUS и контролираща продажбата на американски активи на чужди компании, наскоро се изказа категорично срещу трансфери на технологии за китайски компании.