НФСБ - партията на вицепремиера Валери Симеонов, се сдоби с нова партийна централа. При това в повече от емблематична сграда.

Правителството гласува под точка 20 от дневния ред на заседанието си днес "проект за решение за предоставяне под наем на част от имот - частна държавна собственост, за административните нужди на централното ръководство на политическа партия "Национален фронт за спасение на България". Предложението е на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Решението на министерството в детайли обаче е НФСБ и Симеонов да се нанесат на два етажа на адрес "Раковски" 134 в София - легендарната сграда на СДС от зората на демокрацията до днес. Запознати потвърдиха пред Клуб Z, че и сините все пак остават на адреса - тоест те и НФСБ ще са нещо като съквартиранти. 

Партията - превърнала се в символ на идването на демокрацията у нас, се очаква да запази първите два етажа от централата си. А хората на Валери Симеонов да се нанесат на горните етажи. На последния от тях досега винаги е бил кабинетът на лидера на СДС, който и да е бил той.

До ситуацията се стигна, след като Реформаторският блок не успя да влезе в парламента, а сините бяха част от коалицията, в резултат няма как да покрият изискването на Закона за политическите партии за предоставяне на държавен или общински имот под наем за административни нужди. 

НФСБ като парламентарна формация сега ползва помещения на ул. "Цар Калоян" в центъра на София. Още от влизането на партията в предишния парламент с Патриотичния фронт Симеонов обяви апетити към сградата на СДС. Това се случи през лятото на 2013 г. Сините обаче също бяха в Народното събрание, а и към онзи момент имаха дългосрочен договор за наем до 2015 г. Още тогава обаче се обмисляше вариант на съжителство с други формации с цел да се пестят пари от наем, въпреки че държавата като цяло отдава помещения на партиите, които имат право на централа по закон, на преференциални цени. 

 
По-късно през деня от НФСБ пусната опровержение на информацията, че ползват имот на ул. "Цар Калоян" в София.
"Във връзка с разпространени твърдения в медиите, НФСБ категорично заявява, че партията никога не е ползвала държавни имоти.  Спекулациите за обратното и по-специално за ползван имот на ул. „Цар Калоян“ са фалшиви новини", пише в съобщението. 

В него се казва още, че централата на партията е в частен имот на свободен наем. И още: "Напомняме, че на изборите през май 2013 г. партията има резултат от 3.7%, т.е. правото за ползване на държавен имот не е упражнено вече 4 години и половина".

"Фалшивата новина", както я наричат от НФСБ, всъщност идва от официално решение на Министерския съвет № 569 от 31 юли 2015 г., публикувано в сайта на институцията. То гласи, че се предоставя "под наем на централното ръководство на Политическа партия „Национален фронт за спасение на България“  за задоволяване на административните му нужди имот – частна държавна собственост, намиращ се в област София, гр. София, Столична община, район „Средец“, ул. „Цар Калоян“ № 10, етаж 2, представляващ самостоятелен обект (...) със застроена площ 173,30 кв. м. (...)

От НФСБ е трябвало да сключат договор с областната управа в София. Това, че не са се възползвали от правото си на държавен имот не значи, че такъв не им е бил предоставян никога в този период от 4 години и половина, за който се говори в съобщението им.

През това лято областният управител на София Николай Пехливанов ("Атака" - "Обединени патриоти") изпрати писма до партиите, чието право на ползване на държавен имот е отпаднало заради резултата от предсрочните парламентарни избори, да освободят доброволно централите си. Сред тях са СДС, ДСБ, ДБГ на Меглена Кунева и т.н. Самите партии, разбира се, обжалват и отлагат тези действия. 

Преди няколко години сините, но и държавата, се разделиха с част от имота на популярния адрес след спечелени реституционни дела. Тогава СДС остана без залата си за медии на партера, както и още няколко помещения пак там.

През годините мерак да акостират на "Раковски" 134 имаха и Николай Бареков, и Веселин Марешки. Тогава Бареков бе лидер на разпадналата се по-късно партия "България без цензура". Тя обаче имаше парламентарна група. Аптекарският бос пък заяви желание да се нанесе в синята крепост, когато "Воля" успя да прескочат 4-процентовата бариера на последния парламентарен вот.