Началото на вчерашната данъчна сеч може да бъде проследено до 21 Януари 2010 г., когато Върховният съд на САЩ взе шокиращо решение в полза на пропаганден документален филм.

Решението, което днес е познато просто под името Citizen's United, на практика легализира корупцията на най-високо ниво и разреши на корпорации, компании и всякакви сенчести оргнизации да инвестират неограничено количество пари в предизборните кампании на сенатори, конгресмени и президенти. Частните интереси не закъсняха да се възползват от внезапно създадения свободен пазар на законодатели и вляха стотици милиони долари в тяхната покупка. Беше само въпрос на време да поискат възвръщане на инвестициите под формата на данъчно облекчение от милиарди, дори трилиони долари. Системата е толкова цинична, че сенаторът републиканец Крис Колинс наскоро заяви публично, че ако не намали драстично данъците на донорите си, те ще спрат да го финансират. Американското законодателство обикновено разчита на компромиси от едната или другата страна. Но в момента републиканците контролират двете камари на Конгреса и са в състояние да прокарат който закон пожелаят, без да се съобразяват с никого от другата страна.

Така се стигна до вчерашното гласуване, което съкрати корпоративните данъци от 35% на 21% и ще създаде държавен дефицит от 1.5 трилиона долара. Това е колосално количество пари. В момента в целия свят са в обращение 5 трилиона долара. Така че става дума за горе-долу една трета от всички долари на света. Този дефицит ще създаде разпадаща се инфраструктура, бедстваща образователна система, съсипан пенсионен фонд и елиминиране на социални програми за бедните, болните, хората с увреждания и т.н. Знаем всичко това, защото нашият щат Канзас бе подложен през последните 7 години на безданъчен експеримент, благодарение на консервативния ни губернатор Сам Браунбек. Идеята беше ние да бъдем лабораторна мишка за консервативния икономически модел. Резултатите са ужасяващи - щатът е без пари и в състояние на икономическа кома. Този микромодел е на път да прерасне в макрокатастрофа на общонационално ниво. Интересното е, че част от приетия закон включва, кой знае защо, елиминирането на т.нар. индивидуален мандат - структурата, върху която се крепи "Обамакеър". С други думи, т.нар. данъчна реформа ще премахне здравното осигуряване на десетки милиони американци.

Тези, които ще бъдат най-облагодетелствани от новия данъчен закон, са най-богатите американци - горният един процент. Сред тях, разбира се, са президентът на САЩ и целият му кабинет, който се състои от мултимилионери. Републиканската партия се опита да оправдае премахването на данъците, като заяви, че икономиката ще бъде стимулирана толкова много, че корпорациите ще споделят част от приходите си с обикновените работници. Проблемът е, че корпорациите вече преливат от пари - доходите им в момента са най-големите в историята. Вместо да реинвестират обаче, те просто раздават стотици милиони на себе си, на изпълнителните директори и на акционерите си.

Друга приказка от новата данъчна митология е, че свалянето на данъците ще стане за сметка на запушването на така наречените кръгови дупки - хитри счетоводни похвати, които дават възможност на корпорациите да плащат само двайсетина процента така или иначе. Републиканците казаха, че ще запушат въпросните дупки... Това, естествено, не само че не се случи, но в новия закон дори бяха създадени нови подобни счетоводни скривалища. На практика много от корпорациите вече няма да плащат почти нищо.

Друг мит беше, че новият закон ще направи подаването на данъчни декларации много улеснено. Пол Райън - председателят на Камарата на представителите, заяви, че ще можем да си подаваме декларацията на документ с размер на пощенска картичка. Оказва се обаче, че ни очаква точно обратното и ни чакат още повече форми и бюрокрация, отколкото преди. В началото на новото данъчно законодателство ще видим още по-голямо качване на акциите на "Дау Джоунс" и НАСДАК (те така или иначе са рекордно високи от години насам). Нищо в последните години не намеква, че това ше помогне на обикновените хора - просто пропастта между средната и донорската класа ще нараcтне още повече. Зад данъчните облекчения за най-богатите америкаци стои, разбира се, и огромна пропагандна машина, начело с телевизия "Фокс нюз", която ще положи усилия да промени мнението на американци, които смятат въпросната реформа за безотгорворна, недалновидна и ненужна.

Новият закон дава данъчно облекчение на средния американец под формата на трохи, които са толкова незначителни, че ухаят на подаяние. Тези средства ще бъдат унищожени за наносекунда от нарастването на цената на здравното застраховане, образованието, липсата на социални мрежи и т.н. 

Аз лично наричам този данъчен закон "Хобин Руд" - обратното на Робин Худ - вземащ от бедните и даващ на богатите. Т. нар. данъчна реформа нарича себе си нов подход, но всъщност нейният двигател е много, много старата и до болка позната човешка алчност.

--------

* Клуб Z публикува коментар на д-р Методи Милушев, който защити данъчната реформа в САЩ, под заглавието "Най-голямото намаляване на данъци в САЩ от 30 години". Наш читател, българо-американски гражданин, написа и ни изпрати противоположното си мнение, което публикуваме, следвайки принципа на плурализъм на мненията. Той пожела да не съобщаваме името му, като изтъкна нарастващата отровна атмосфера на омраза, нетърпимост и организирана агресия в интернет.