Контролираната от републиканците Камара на представителите окончателно одобри най-голямото намаляване на данъците в САЩ за последните 30 години, предаде Ройтерс.

Законът, предвиждащ намаляване на налозите с общо 1,5 трилиона долара, веднага ще бъде изпратен за подпис на президента Доналд Тръмп. Документът обаче няма да бъде парафиран незабавно, но това ще се случи съвсем скоро. Още повече, самият Тръмп бе инициаторът на данъчната реформа, която окачестви като историческа.

Днешното гласуване е най-голямата му победа от идването му на власт на 20 януари т. г.

Очакваше се реформата да бъде одобрена вчера. Тогава обаче републиканците се препънаха в последния момент. 

Камарата на представителите гласува намаляването на данъците късно снощи. То бе изпратена в Сената, където също управляват републиканците. Двама сенатори обаче установиха, три поправки в проектозакона не съответстват с общите правила на горната камара на Конгреса.

Рано тази сутрин българско време сенаторите премахнаха тези поправки и одобриха променения вариант. Така проектозаконът бе върнат обратно в Камарата на представителите. За да се стигне до окончателното му одобряване тази вечер.

След което ще бъде необходим само подписът на Тръмп, за да стане закон.

Демократите обаче видяха в случилото се поредното според тях доказателство за набързо и тайно разработения пакет.

"Прегласуването в Камарата на представителите е поредното доказателство колко калпаво е написана тази данъчна измама на републиканците", коментира Нанси Пелоси - лидерката на демократите в долната камара.

Най-важните точки на проектозакона включват значителни данъчни облекчения за корпорациите и богатите данъкоплатци, промяна на облагането на многонационалните компании и нови намаления за собствениците на т. нар. промеждутъчен бизнес. Последното понятие варира от малки семейни предприятия до големи финансови фирми и компании за търговия с недвижими имоти.

Проектозаконът предлага временни намаления на данъците за някои лица и семейства.

При първото гласуване Камарата на представителите прие проектозакона с 227 срещу 203 гласа. Така бе надвита обединената опозиция в лицето на демократите, според които това е реверанс към корпорациите и богатите.

Републиканците изтъкват, че пакетът ще стимулира икономиката и увеличаването на работните места. Те смятат мярката за ключова за запазване на мнозинството, което имат и в двете камари, на междинните избори за Конгрес през ноември 2018 г.

12 републиканци обаче гласуваха "против". 11 от тях бяха от Ню Йорк, Калифорния и Ню Джърси - все щати с високи данъци. Богатите собственици на жилища там могат да бъдат засегнати от новите ограничения за намаляване на щатските и местните налози.

Другото опасение е, че новият закон ще увеличи още повече държавния дълг на САЩ, който е 20 трилиона долара.

Снощи обаче само един републиканец се изказа против проектозакона. Уолтър Джоунс от Северна Каролина не го подкрепи именно по горепосочената причина.

Пакетът отменя част от "Обамакеър" и позволява сондирането за петрол в Арктическото национално убежище за диви животни в Аляска. Тези две точки бяха добавени с цел събиране на по-голяма подкрепа.

За последно Конгресът намали значително данъците през 1986 г. при президента републиканец Роналд Рейгън. Процесът отне години. Данъчната реформа на Рейгън бе дело и на двете партии. Законът бе изработен след десетки слушания и многомесечни открити дебати.

Сегашният пакет бе написан при закрити врати от шестима републиканци от администрацията на Тръмп, които са и сред лидерите на Конгреса. Демократите нямаха никакво участие.

Данъците за домакинствата със средни доходи ще намалеят с 900 долара догодина. А най-богатият 1 процент от американците ще спестят от налози 51 000 долара, показват проучвания на Центъра за данъчна политика - непартиен мозъчен тръст във Вашингтон.

"Днес ние връщаме обратно парите на хората в тази страна", заяви председателят на Камарата на представителите Пол Райън.

Той бе прекъсван на два пъти от протестиращи.

"Вие лъжете", изкрещя към него една жена.

По-късно Пол Райън разпространи специално изявление:

"На 1 януари американците ще се събудят с нов закон за данъците. През февруари те ще видят как им се удържат по-малко пари, а заплатите им стават по-високи. А 15 април ще бъде последният ден, в който те трябва да се подчиняват на старата, лоша система. Това е добър ден за Америка."

Одобряването на проектозакона слабо се отрази на борсите. От месец насам те бележат добри резултати заради перспективата от намаляването на корпоративния данък.

Тръмп не пропусна да коментира гласуването в туитър.

"Сенатът на САЩ току-що одобри най-голямото в историята намаляване на данъците и проектозакона за реформата. Ужасното лично задължение ("Обамакеър") е отменено. Отива за гласуване в Конгреса. Ако бъде одобрено, ще има пресконференция в Белия дом", написа той.

 

 

Най-важните промени

• Необлагаемият минимум за един човек се увеличава до 12 000 долара годишно, а за съпрузи - до 24 000 долара.

• Данъчната система се опростява така, че вместо 7, както е сега, остават 3 ставки за подоходно облагане в размер на 12, 25 (за дребния бизнес) и 35 на сто (таван за индивидуални лица). Което означава, че ще бъде намалено данъчното бреме и за най-богатите американци, тъй като в момента максималната ставка е 39,6%.

Тези промени засягат федералните данъци. Американците плащат още местни и щатски данъци. В тези случаи обаче федералните власти не могат да влияят.

• Корпоративният данък се намалява от 35 на 21 на сто.

• Отменя се данък наследство, когато става дума за семейни предприятия.

 

Българи в САЩ за реформата...

Д-р Методи Милушев

"Реформата ще стимулира икономиката, реинвестирането в нея, а също така завръщането в Америка на много производства, които бяха "избягали" заради високите коппоративни данъци - едни от най-високите в света."

Така коментира промените специално за Клуб Z българинът Методи Милушев (55 г.) Той живее в Денвър, Колорадо, където има малка медицинска клиника. Според американските закони се води собственик на малка, или S-корпорация.

"Намалението е значително - примерно от 28 на 22 на сто. А някъде прочетох, че в моя случай, т.е. при S-корпорациите, става дума за 20 процента", допълни докторът.

Според него данъчното облагане в САЩ в момента е "адски сложно", а сега се върви към голямо опростяване.

"Къде отиват парите на данъкоплатците, зависи от този, който управлява. Обикновено демократите, които са лява партия, увеличават разходите, а оттам и данъците. Те обикновено раздуват правителството, измислят разни регулационни агенции, на които трябва да се плаща. Раздават помощи на кило на бедни и безработни, за да им купят гласовете, вместо да ги накарат да работят. Аз искам моите данъци да отиват за по-добра инфраструктура - пътища, училища, полиция и армия да ни пазят", каза още д-р Милушев.

...и против

Точно обратното е мнението на българо-американски гражданин, който обаче пожела да остане анонимен. Той изтъкна нарастващата отровна атмосфера на омраза, нетърпимост и организирана агресия в Интернет.

"Аз лично наричам този данъчен закон "Хобин Руд" - обратното на Робин Худ - вземащ от бедните и даващ на богатите. Т. нар. данъчна реформа нарича себе си нов подход, но всъщност нейният двигател е много, много старата и до болка позната човешка алчност", коментира сънародникът ни.

Той нарича реформата "данъчна сеч". И е убеден, че дефицитът ще създаде разпадаща се инфраструктура, бедстваща образователна система, съсипан пенсионен фонд и елиминиране на социални програми за бедните, болните, хората с увреждания и т.н.